BuzzerBeater Forums

BB Slovenija > Trening

Trening

Set priority
Show messages by
This Post:
55
318303.1
Date: 02/24/2023 10:23:37
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Pozdravljeni,

mislim da je čas, da se stvari in osnovne napotke glede treninga nekoliko obnovi. Skozi zadnje sezone sem nabral precej podatkov glede tega, kaj deluje in kaj ne, in tudi kakšna je časovnica pri določenih skillih za določene igralce. Seveda je vse napisano aktualno za vsakega igralca, ki želi postati "najboljše kar je lahko" (samo da je vse potrebno malo prilagoditi potencialu), bom pa posebej fokusiran na igralce, ki so aktualni za člansko reprezentanco.

Kot prvo je potrebno razjasniti, zakaj bi človek sploh posvetil 10+ sezon treninga za to, da njegov igralec potem 5 let igra v članski reprezentanci. Odgovorov je več:

a.) Prihodki od reklamnih izdelkov - znašajo kar precej tudi do 50k na igralca, kar precej zniža njegovo efekivno plačo
b.) Izjemno kvaliteten igralec, ki vašemu klubu omogoča boj za najvišja mesta v SKL
c.) Spremljanje reprezentančnih tekem je bolj zanimivo.

Včasih je veljala tudi točka d.) Igralca lahko prodaš za lepe denarce. A v tem času je število kvalitetno treniranih vrhunskih igralcev (z vrhunsko plačo) tako veliko, da se realno trening zavoljo prodaje NE izplača. Iz lastnih izkušenj bi rekel, da se za tovrstne namene bolj splača trenirati potenciale 7-8 do TSP-ja nekje med 120 in 130, ki se jih potem pri 25 letih proda tudi za 10-kratnik nabavne cene. Ali pa U21 reprezentante, ki se jih proda po 21. letu. A tudi tu dobički niso ogromni, mislim da se igralca splača trenirati predvsem za to, da se ga obdrži in se z njim nekaj počne. Tudi sicer so nam prodaje raznih NT talentov vzele nekaj kvalitete, saj se sekundarni lastnik nikoli (ali pa redko) ne bo posvetil igralcu do te mere, kot bi se mu nekdo, ki trenira igralca od 18-leta dalje.

Kakorkoli, za reprezentanco so v osnovi primerni štirje potenciali:

All time great/najboljši vseh časov/stopnja 11 - zelo, zelo redek potencial, ki bi ga res morali izkoristiti stoprocentno. Tudi če ima nabornik slabe začetne skille, je takega igralca vredno trenirati, saj lahko v primarnih skillih zagotovo dobi dodano vrednost.

Hall of Famer/večno slaven/ 10- Ta potencial predstavlja večinski delež naših reprezentantov. Je precej redek in iz igralcev s takšnim potencialov se da narediti vrhunskega igralca na vsaki poziciji. Vsaka generacija nam navrže nekje 3-5 HoF-jev, ki so primerni za člane, tako da ste med velikimi srečneži, če enega dobite prav vi. Mislim tudi, da bi HoF igralce morali trenirati specifično za člansko reprezentanco od 18. leta dalje, bi pa vseeno brez težav pripomogli pri U21 reprezentanci, samo nekoliko drugače.

MVP / NKI / 9 - Zadnja leta je hitrejši trening povzročil igralcem s potencialom MVP nekaj skrbi, saj se težko prebijejo v reprezentanco. Vseeno so še aktualni kot igralci z zelo visokimi sekundarnimi skilli, v primeru zunanjega igralca so zahteve nekako met pod košem (MPK) = 20 in obramba pod košem (OPK) = 16. V primeru igralca pod košem so močno zaželjene dobre podaje in zunanja obramba (ZO). Nekje okoli nivoja 15 ali več. Igralci s takim potencialom so za NT pogrešljivi, a vedno sem vesel, če se kakšen prebije do konca.

Superzvezdnik / 8 - Takšni primeri so res redki, a superzvezdnike se da natrenirati v zelo koristne defenzivne centre. Načeloma takšnih igralcev niti ne pregledujem, a če kdo dobi igralca s takim potencialom in zelo nizkim MPK (ter tudi metom iz skoka), je to morda kaliber za NT, ki bo za majhno plačo odlično funkcioniral tudi v klubu.


This Post:
11
318303.2 in reply to 318303.1
Date: 02/24/2023 10:24:05
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Višina

Višine ne smatram kot življenjsko pomembne pri treningu NT igralcev, videl sem zunanje igralce s 150+TSP, visoke 208 cm, pa tudi centre s plačo 300k pri višini 203 cm. A na splošno je višina 203 nekje mejna, igralce, visoke 203 cm ali manj, se trenira kot zunanje igralce, igralce, ki so visoki 206 cm ali več, pa kot igralce pod košem. Idealna višina za centra je po mojem sicer zgolj nekoliko višja, verjetno 206 ali 208 cm, vse kar je več, je že nekoliko neugodno pri treningu zunanjih skillov (predvsem ZO). Igralcem, ki so visoki 218 cm ali več, se je resnično težko prebiti do NT nivoja. V vsakem primeru bi takšni igralci potrebovali nekaj več dela na primarnih skillih in zunanjo obrambo pustili nižje.

"Pripomočki" za trening

Danes je trening precej hiter, in igralec lahko od svojega 18. pa do svojega 30. leta pridobi tudi znatno več kot 100 skillov. Nekako polovica skillov se natrenira do 21. leta, tretja četrtina se natrenira do začetka 25. leta, pridobivanje skillov pa se konča šele tik preden se začne padanje skillov v 34. letu. Večina resda do 30. leta, a od takrat naprej se vsekakor splača pridobiti še tistih nekaj preskokov, če želimo, da bo igralec resnično vrhunski.

Da bo trening potekal čimhitreje, je seveda dobro, da imamo čimveč in čimboljše pripomočke:

Osnova je trener. Minimum za dober trening je stopnja 5, ki je razmeroma poceni. Priporočljiva je stopnja 6, ki je precej dražja, a še vzdržna. Stopnja 7 doda še nekaj plina, a je resnično draga, in bi jo priporočil samo klubom, ki se gredo "farmanje" - torej ne počnejo drugega, kot trenirajo igralce.

Za 18- in 19- letne igralce je dobro, ali skoraj nujno, imeti tudi mladinskega trenerja, ki pripomore k hitrosti treninga v najstniških letih. Mladinski trenerji niso pretirano dragi, tudi tu priporočam stopnjo 6, da pa se dobiti tudi stopnjo 7, brez da bi za to moral zastaviti pol kluba.

Trening se nekoliko pospeši še s telovadnico/gym-om, ki doda 10% hitrosti treninga. A teh 10% ne gre nujno v trenirani skill, pač pa gre v random skill. Mislim, da je gym stopnje 3 primeren za "normalnega" igralca, če pa želite imeti zelo specifičnega igralca, kakršen je denimo defenzivni center, ki mora imeti zelo nizek MPK in met iz skoka, potem je gym manj zaželjen, tudi če gre za nižje stopnje.

Vsem bi priporočal tudi trening igrišče, ki trenira proste mete. Po mojih izkušnjah je stopnja 1 dovolj, da bo igralec v zrela leta prišel s solidno natreniranimi prostimi meti. Seveda, če ima kdo višek denarja, lahko kupi tudi višjo stopnjo.

TSP

TSP, Total skill points, zaobjema seštevek glavnih 10 skillov, ne zaobjema pa prostih metov in vzdržljivosti, slednja se trenirata z "moštvenim treningom", kjer stopnja trenerja dejansko ni pomembna. Prav tako ne zaobjema izkušenj, le-te rastejo s številom odigranih tekem.

Kakorkoli, TSP ni edina mera za kakovost igralca, saj je veliko odvisno tudi od razporeditve skillov. Vseeno pa so se vzpostavili neki standardi. Trenutno velja, da je minimalen TSP za vrhunskega zunanjega igralca približno 150, za vrhunskega igralca pod košem pa nekje med 140 in 145. Vrhunske reprezentance praktično ne povohajo zunanjih igralcev s TSP-jem manj od 155, ter visokih igralcev s TSP-jem pod 145, ali celo 150. To so tudi standardi, ki bi jih v prihodnosti želeli mi.

Takšni TSP-ji seveda pomenijo, da potrebujejo vsi igralci zelo visoke sekundarne skille. Pri zunanjih igralcih mora biti predvsem MPK zelo visok (nekje med 18 in 20+), tudi OPK pa mora biti med 13 in 16. Pri igralcih pod košem mora biti ZO nekje med 13 in 18, podaje pa med 13 in 20.



Last edited by Deschamps at 02/24/2023 10:28:43

This Post:
22
318303.3 in reply to 318303.2
Date: 02/24/2023 10:24:29
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Tipični primeri igralcev po pozicijah

klasični organizator igre

19 13
20 20
20 15
19 14
X X

To je tipičen primer igralca, ki ne bo blestel v statističnih prvinah, bo pa delal ekipo boljšo. Zadnje sezone so visoke podaje nekoliko iz mode, a za igralce, ki imajo v začetku veliko luknjo med MS in vodenjem (torej je vodenje precej višje), bi priporočal usmeritev v klasičnega OI-ja.

klasični branilec

20 16
20 19
20 14
20 15
X X

Tudi zelo visoka razdalja meta je v zadnjem času postala manj priljubljena od druge opcije z MS>20. A to predvsem zato, ker se določene taktike, kot je denimo run&gun, igrajo precej manj. Kar je zaradi tega, ker takšnih tipov igralcev ni, in smo v začaranem krogu. Igralec, ki ima ob naboru visoko RM (5 ali več), ter nizek skok, bi se pomojem moral trenirati v tej smeri.

klasično krilo
20 13
20 19
20 13
20 16
10 X

Klasično krilo dejansko lahko igra na katerikoli zunanji poziciji, od OI-ja in B-ja ga razlikuje predvsem skok, ki mora biti razmeroma visok, medtem ko se pri OI-ju in B-ju zaradi potenciala visokemu skoku izogibamo. Tako bi manjše igralce, ki imajo ob naboru skok večji od 5, usmeril v pozicijo krila.

moderni zunanji igralec
20+ 12
20+ 20+
20+ 12
20+ 15
8 X

V zadnjih sezonah zelo priljubljena konfiguracija skillov, ki favorizira predvsem t.i. 1na1 skille in ZO. Slednji so nekje med 21 in 23, kar se da doseči, če so podaje in RM nekoliko nižje (okoli stopnje 12). Tak igralec lahko igra na vseh treh zunanjih pozicijah, sploh če ima vsaj soliden skok. Visoko vodenje ga bo naredilo dobrega na OI, visoki meti pa dobrega na B. Takšno usmeritev bi priporočal igralcem, ki imajo razmeroma visok začetni TSP (55+ pri 18-ih ali cca 70 pri 19-ih), saj je to konfiguracija, ki omogoča zelo visoke končne TSP-je.

krilni center
16 8
16 16
18 16
19 19
15 10

Realno med KC in C ni velike razlike, večina se naredi v skoku in blokadah, ter v metu iz skoka. Večno vprašanje je, blokade ja ali ne, moje mnenje je, da je idealna višina nekje med 10 in 13. Zelo pomembno pri KC-ju je, da ima visoka ZO in podaje, tudi 1na1 skilli morajo biti precej dobri. Kar se tiče RM - mislim, da je to najmanj pomemben skill za igralce pod košem, vseeno pa se ne bi otepal igralca, ki ima RM 10+. A najverjetneje to pomeni kompromis nekje drugje. Končno pozicijo PF-ja bi priporočil višjim igralcem z visokim začetnim TSP-jem, ali vsaj dobrimi začetnimi zunanjimi skilli.

center
13 8
15 16
16 16
19 19
16 12

Od KC-ja ga loči zgolj nekaj fines, realno je tudi ZO/podaje=13-14 OK, a pri vrhunskih igralcih je 15+ standard tudi pri "težkih" centrih. Potencial se prihrani tudi pri nižjem MS-ju, kar omogoča višja skok in blokade. Končno pozicijo centra bi priporočal igralcem z višino 206-213 cm in slabšim začetnim TSP-jem (okoli 45), ter vsem igralcem, ki so višji od 213 cm.

defenzivni center
10 5
20 15
15 20
5 20
18 20

Višina skillov je sicer odvisna od potenciala, to je primer za HoF potencial, superzvezdnik mora nekoliko zreducirati skok/1na1 skille/podaje. Idealno je, da je začetni MS čim nižji, ter da je MPK manjši od 3.

zunanji igralec s potencialom MVP
20 12
20 20
20 12
20 16
4-8 X

Čas tu ponavadi ni problem, je pa dobro držati skok čim nižje, čeprav pri 7 ali več, je igralec uporaben tudi na K, kar spet omogoča malo nižje ostale skille. A pravila so tu jasna. MPK vsaj 20, OPK vsaj 16, ne previsoke podaje/RM in 1na1 skilli ter ZO blizu 20.



Last edited by Deschamps at 02/24/2023 10:32:33

This Post:
33
318303.4 in reply to 318303.3
Date: 02/24/2023 10:24:39
Kerlci
SKL
Overall Posts Rated:
14951495
Second Team:
Kerlci II
Potek treninga

V osnovi velja še vedno vse, kar je veljalo nekoč. Najprej se splača dvigniti skille, ki imajo močen t.i. elastični efekt na ostale skille (čim višji so ti skilli, tem hitreje se trenirajo preostali skilli). Glavno vlogo tu predstavlja vodenje, katerega se splača imeti čimvišje, preden se trenira ostale skille. Opisal bom zgolj zelo splošen potek treninga, ker je kombinacij enostavno preveč. A tale osnova velja za 90% igralcev, ki so trenutno del naše NT.

V 18. letu tako večino igralcev treniramo zgolj 1na1 za krila, ki je hiter trening, ki hkrati dviguje tudi MPK, katerega potrebuje vsak igralec (z izjemo defenzivnih centrov, ki so trenirani popolnoma drugače).

V 19. letu se splača pokriti večje luknje (slabe skille), ter natrenirati glavne primarne skille (ZO za zun. igralca, MPK/OPK za visokega igralca) na dostojen nivo. Kakšen trening 1na1 ne škodi, ne pa preveč.

V 20. letu bi svetoval kombinacijo sekundarnih in primarnih skillov, ter ponovno nekaj 1na1 (SF/PF) treninga.

V 21. letu bi igralca specializiral za igranje v U21 (podaje/razdalja meta + ZO za zun. igralca, MPK/OPK/skok, tudi blokade za KC/C).

Od 22. do 24. /25. leta se potem trenira sekundarne skille do skoraj končne ravni (MPK=16-17/OPK=12-14 za zun. igralce, ZO=12-14, podaje=12-14 za visoke igralce). Duhamoren trening, a če smo nekaj dela opravili že do 21. leta, ni tako hudo

Od 25. leta do 27. leta se počasi dokončuje 1na1 skille pri zunanjih igralcih (vodenje do cca 19) in spravlja notranje skille na soliden nivo (MPK=17, OPK=17, skok=14, blokade=10) pri igralcih pod košem.

Od 27. leta dalje se pili še zadnje stvari pri sekundarnih skillih, ter dokončuje primarne. Tu se moramo pri zunanjem igralcu resnično odločiti, kaj bo (OI, B, krilo, "moderni" zun. igralec), medtem ko pri igralcu pod košem igralca oblikujemo v bodisi KC ali pa C.

Od 30. leta dalje je storjeno že bolj ali manj vse, vseeno pa svetujem še nekaj treninga v kombinaciji s treningom stamine. Pričakujemo lahko še kakih 3-5 preskokov, nekaj tudi random od treninga stamine (če imamo gym, dobimo random trening tudi iz "moštvenega treninga").

Alternativa takšnemu, U21/NT prijaznemu treningu je, da vodenje dvignemo še precej bolj radikalno, preden se začnemo ukvarjati z ostalimi skilli. Takšen trening je še hitrejši, in nam da na koncu več časa, da morda treniramo še čez potencial. A slabost tega treninga je, da potrebujemo precejšnjo disciplino, ter da moramo kasneje tudi v "kratkih" tednih (all star teden, zadnji teden v sezoni, ipd.) trenirati enopozicijsko, kar z več kot enim trenirancem ni vedno mogoče ali pa se lahko sfiži. Prav tako takšni igralci niso primerni za U21, ter so res samo roboti, ustvarjeni za uspeh v kasnejših letih. Skratka, lastnik mora točno vedeti česa se loteva, in ko se enkrat tega lotiš, poti nazaj več ni, igralca lahko prodaš kvečjemu pod ceno, pa tudi novi lastnik bo najverjetneje igralca uničil. Velike nacije, ki si lahko privoščijo 80% upad HoF-jev za ceno par skillov več, to počnejo, jaz mislim, da ni potrebno.

Trenutno imamo izkoristek dobrih HoF igralcev od 18. leta do NT nekje 50%, kar je solidno, a želim si, da bi nam šlo še bolje. Upam, da bo tale mali "priročnik" pomagal izkoristek še dvigniti, in da se bodo managerji, ki bodo pričeli trenirati mlade igralce, že na začetku zavedali, kaj vse jih čaka. Zelo pomembna je namreč tudi vizija kluba, klub se mora prilagoditi igralcu in nato rasti skupaj z njim. Na tak način potem nekje na sredi treninga ne zmanjka denarja in/ali volje, kajti resnično pomembno je, da igralec ostane pri enem lastniku vso kariero. V teoriji je vseeno, v praksi se je pa to resnično izkazalo za ključno.





Last edited by Deschamps at 02/24/2023 10:40:30