BuzzerBeater Forums

BB Bosna i Hercegovina > Vodič za početnike u 6 koraka

Vodič za početnike u 6 koraka (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
22
98398.1
Date: 06/23/2009 03:10:25
Overall Posts Rated:
13811381
Poštovano pučanstvo Bosne i Hercegovine,

Pošto korisnici iz BIH dobijaju moju poruku dobrodošlice, i postavljaju mi pitanja kako započeti, postaviti ću Vam ovdje svojevrsni vodič za početnike. Svakome novome korisniku je najbolje da si ovo pročita za početak, ovdje su odgovori na većinu pitanja koja mogu biti postavljena.

Želim Vam svima uspješnu virtualnu košarkašku karijeru

It is not so important how high can someone jump, more important is who is the last one standing
This Post:
11
98398.2 in reply to 98398.1
Date: 06/23/2009 03:11:28
Overall Posts Rated:
13811381
Napisao Kvarc:

Ok, slijedi moj recept za uspjeh pri treningu igrača za početnike (i to one koji su tek dobili klub - ako neki od izraza nisu jasni, sve je objašnjeno u pravilima - s kojima se obavezno treba upoznati prije daljnjeg čitanja):

1. Optimizacija momčadi:

A) Pregledati momčad po plaći (popis igrača - poredaj po - plaća). U startu svaki igrač dobije previše igrača. Idealna brojka je negdje oko 12-13. Igrače koji imaju najmanju plaću treba odmah otpustiti. Krenuti od dna (od igrača sa najmanjom plaćom) i odpuštati po redu dok ih ne ostane 13. Na taj način minimiziraju se troškovi (plaćanje beskorisnih igrača) te se olakšava održavanje forme - više o tome kasnije.

B) Procijeniti najbolji plan treninga (popis igrača - poredaj po - starosti). Svaki klub u startu ima bar nekoliko igrača sa 18 i 19 godina. To su igrači koje je najbolje trenirati jer najbrže napreduju. Neki igrači od 20 ili 21 godine također mogu biti dobar izbor za trening (pogotovo ako imaju visok potencijal). Sada treba vidjeti ima li više mladih i kvalitetnih playeva i bek šutera ili više krilnih centara i centara. Ovaj vodič ne pokriva trening krila, no najćešće se njih može trenirati kao bek šutere ili krilne centre (ovisi o vještinama).

Kako procijeniti koji igrači su dobri za koju poziciju? To je preduvjet za donošenje odluke o vrsti treninga. Na tu procjenu utječu dva faktora, a to su visina i ocjene vještine (koje su puno bitnije).

Visina utječe na brzinu treninga na način da visoki igrači brže treniraju unutarnje vještine i obratno. Razlika u brzini treninga je ponekad i do 50% između visokog i niskog igrača.

Vještine se dijele na 2 skupine: vanjske (Skok-šut, Domet šuta, Vanjska obrana, Vođenje lopte, Ulaz i Dodavanje), unutarnje (Šut iznutra, Unutrašnja obrana, Skok i Blokiranje). Preostaju još samo Izdržljivost i Slobodna bacanja koji su podjednako važni za sve igrače. Njih se trenira kao momčadski trening te svi igrači (bez obzira na minute) dobivaju trening. Zbog toga se njih trenira samo dva puta u sezoni; na allstar pauzi i na kraju sezone. Jedino se tada igraju samo dvije utakmice u tjednu.

Usporedbom svojih mladih igrača sa dole navedenom tablicom može se dobiti ideju koji su mladi igrači bolji te po tome odabrati trening. Pošto je trening čistih krila najkompliciraniji (zato i nije pokriven u ovom vodiču), za početnike predlažem opredjeljivanje na unutarnji ili vanjski trening.

Tablica važnosti vještina

Kod svake vrsta igrača neke su vještine bitnije (no ni jedna vještina nikad nije beskorisna):

Play
(1) vođenje lopte, dodavanje i vanjska obrana
(2) ulaz i skok-šut
(3) domet šuta i šut iznutra

Bek šuter
(1) skok-šut, domet šuta i vanjska obrana
(2) vođenje lopte i dodavanje
(3) ulaz i šut iznutra

Krilo (a - krilo sa jačim vanjskim vještinama, b - krilo sa jačim unutarnjim vještinama)
(1) skok-šut
(2a) vanjska obrana, domet šuta (pa nakon toga 2b)
(2b) unutrašnja obrana, šut iznutra, skok (pa nakon toga 2a)
(3) ulaz, vođenje lopte i dodavanje

Krilni centar
(1) šut iznutra, unutrašnja obrana, skok
(2) skok-šut, blokiranje
(3) ulaz, dodavanje, vođenje lopte

Centar
(1) šut iznutra, unutrašnja obrana, skok
(2) blokiranje
(3) ulaz, dodavanje, vođenje lopte

Ova se tablica može koristiti i kao referenca za postavljanje standardne momčadi, no više o tome kasnije.

Ukoliko se izabere unutarnji trening, na transfer listu treba staviti mlade vanjske igrače (njih treba prodati jer ih netko drugi možda želi trenirati te će zato za takve igrače platiti puno više od starijih igrača) i starije unutarnje (prestare za trening - nepotrebne), poželjno sa početnom cijenom od 1kn (bez brige, jako rijetko se događa da se nekog igrača proda za prenisku cijenu - osim ako ga se ne prodaje usred noći). Obratno vrijedi za vanjski trening, odnosno prodati treba mlade unutarnje i starije vanjske igrače.

It is not so important how high can someone jump, more important is who is the last one standing
This Post:
00
98398.3 in reply to 98398.2
Date: 06/23/2009 03:11:58
Overall Posts Rated:
13811381
2a. Vanjski trening

A) Odabir igrača
Formirati grupu od 5 mladih igrača za trening - takozvane trenirce (najradije od 18 i 19 god, ali može i do 21 god); 3 playa i 2 bek šutera ili obratno. Pri biranju igrača ignorirati njihovu "najbolju poziciju" - orijentirati se samo po vještinama i njihovom usporedbom sa gornjom tablicom. Za slučaj da se trenira potencijalni reprezentativac (18 godina i potencijal bar superzvijezda) grupu je potrebno bazirati na 3 trenirca sličnih najjačih vještina.

Ukoliko nedostaje treniraca, takve treba kupiti koristeći se sredstvima zarađenim od prodaje preostalih igrača (ne od početnih sredstava – velik dio njih treba potrošiti na zapošljavanje trenera razine 5 sa čim manjom plaćom - on ima prioritet prije kupovine treniraca).

B) Odabir vrste treninga
(trening - odaberi vrstu treninga)

Svaka vrsta treninga unaprijeđuje više vještina igrača. Npr, ukoliko se trenira pritisak te se odabere PL / BŠ, to znači da će svoje vještine povećati trenirci koji su taj tjedan igrali na pozicijama playa i bek šutera, i to najviše vanjsku obranu, te ponešto unutrašnju obranu, vođenje lopte i ulaz.

Kompletna tablica vanjskih treninga:

Pritisak
(1) Vanjska obrana
(2) Unutrašnja obrana, vođenje lopte i ulaz

Jedan na jedan
(1) Ulaz, te neznatno sporije, vođenje lopte
(2) Skok-šut, te ukoliko se trenira krilo i krilnog centra, šut iznutra

Vanjski šut
(1) Domet šuta
(2) Skok-šut
(3) Vođenje lopte i ulaz

Skok-šut
(1) Skok-šut
(2) Domet šuta
(3) Vođenje lopte i ulaz ako se treniraju play i bek šuter, šut iznutra ako se treniraju krilo i krilni centar

Vođenje lopte
(1) Vođenje lopte, te neznatno sporije, ulaz
(2) Vanjska obrana

Dodavanje
(1) Dodavanje
(2) Vođenje lopte i ulaz

C) Rotacija treninga:
Iz tablice se vidi da se vođenje lopte i ulaz najčešće treniraju kao sekundarne vještine te njih ne treba posebno trenirati. Pri izboru treninga obavezno treba odabrati odgovarajuće pozicije na kojima će se trenirce trenirati. Za treniranje 5 treniraca potrebno je uvijek trenirati dvije pozicije, ni manje ni više (osim u slučaju da se trenira potencijalni reprezentativac kada se preporuča trening samo jedne pozicije).

Preporučam rotaciju dodavanje, pritisak, vođenje lopte i skok-šut (po jedan tjedan svaku) za trening više prilagođen playevima, i vanjski šut, pritisak, skok-šut, ulaz za trening više prilagođen bek šuterima.

D) Raspored minuta:
Optimalan trening je 48 ili više minuta na odgovarajućim (izabranim za trening) pozicijama. Trening preko te brojke ne škodi, no tada je teško dati puni trening svim trenircima. Ukoliko neki trenirac ne dobije puni trening, njegove vještine sporije napreduju (proporcionalno sa brojem minuta koje je primio).

Pošto se tjedno igraju 3 utakmice (2 ligaške i kup ili prijateljska), najbolje je trenirce rasporediti tako da dva najbolja igraju u početnoj petorci protiv zahtjevnijih protivnika u ligi tog tjedna, a kao prve zamjene protiv lakšeg protivnika. Ostale trenirce treba rotirati na način da barem jednom u te 3 utakmice igraju u početnoj petorci i jednom kao prva zamjena. Postav treniraca za treću utakmicu itekako ovisi o minutama koje su odigrali u prve dvije utakmice (minute provjeriti u tjednoj statistici).

Ukoliko nekom od treniraca pred treću utakmicu nedostaje samo 2 - 3 minute do 48, može ga se staviti kao drugu zamjenu. Kod treninga potencijalnog reprezentativca često će jedan od 2 preostala trenirca tjedan završiti sa velikim manjkom potrebnih minuta.

Prijateljske utakmice je najlakše dogovoriti sa igračima koji su online (države-odabrati državu-korisnika online:XX-ime momčadi). Ponavljanje postupka gotovo se garantira brzo dogovaranje prijateljske utakmice.

Da bi se neka vještina podigla za razinu, ponekad je potrebno određeni trening trenirati više tjedana, no to ne znači da trening nije imao efekta - samo se taj efekt još ne vidi.

It is not so important how high can someone jump, more important is who is the last one standing
This Post:
00
98398.4 in reply to 98398.3
Date: 06/23/2009 03:12:25
Overall Posts Rated:
13811381
2b. Unutarnji trening

A) Odabir igrača
Odabrati grupu od 5 mladih igrača za trening - takozvane trenirce (najrađe od 18 i 19 god, ali može i do 21 god); 3 krilna centra i 2 centra ili obratno. Pri biranju igrača ignorirati njihovu "najbolju poziciju" - orijentirati se samo po vještinama i njihovom usporedbom sa gornjom tablicom. Za slučaj da se trenira potencijalni reprezentativac (18 godina i potencijal bar superzvijezda) grupu je potrebno bazirati na 3 trenirca sličnih najjačih vještina.

Ukoliko nedostaje treniraca, takve treba kupiti koristeći se sredstvima zarađenim od prodaje preostalih nepotrebnih igrača (ne od početnih sredstava – velik dio njih treba potrošiti na zapošljavanje trenera razine 5 sa čim manjom plaćom - on ima prioritet prije kupovine treniraca).

B) Odabir vrste treninga
(trening - odaberi vrstu treninga)

Svaka vrsta treninga unaprijeđuje više vještina igrača. Npr, ukoliko se trenira unutrašnja obrana te se odabere C / KC, to znači da će svoje vještine povećati trenirci koji su taj tjedan igrali na pozicijama centra i krilnog centra, i to najviše unutrašnju obranu, te ponešto blokiranje, šut iznutra i ulaz.

Kompletna tablica unutarnjih treninga:

Blokiranje šuta
(1) Blokiranje
(2) Unutrašnja obrana i skok

Unutrašnja obrana
(1) Unutrašnja obrana
(2) Blokiranje, šut iznutra i ulaz

Skok
(1) Skok
(2) Unutrašnja obrana i šut iznutra

Šut iznutra
(1) Šut iznutra
(2) Unutrašnja obrana i skok-šut

C) Rotacija treninga:
Blokiranje se pri treningu unutrašnje obrane dovoljno brzo razvija te ga ne treba posebno trenirati. Pri izboru treninga obavezno treba odabrati odgovarajuće pozicije na kojima će se trenirce trenirati. Za treniranje 5 treniraca potrebno je uvijek trenirati dvije pozicije, ni manje ni više (osim u slučaju da se trenira potencijalni reprezentativac kada se preporuča trening samo jedne pozicije).

Preporučam rotaciju unutrašnja obrana, šut iznutra i skok (po jedan tjedan svaku). Ponekad je korisno unutrašnjim igračima dati i pokoji tjedan treninga sekundarnih vještina, te se često tada treniraju skok šut, dodavanje ili ulaz, no takvi su treninzi teško ostvarivi (jer u tom slučaju neki centar ili krilni centar mora odigrati 48 min na nekima od vanjskih pozicija).

D) Raspored minuta:
Optimalan trening je 48 ili više minuta na odgovarajućim (izabranim za trening) pozicijama. Trening preko te brojke ne škodi, no tada je teško dati puni trening svim trenircima. Ukoliko neki trenirac ne dobije puni trening, njegove vještine sporije napreduju (proporcionalno sa brojem minuta koje je primio).

Pošto se tjedno igraju 3 utakmice (2 ligaške i kup ili prijateljska), najbolje je trenirce trenirati u takvom rasporedu da dva najbolja igraju u početnoj petorci protiv zahtjevnijih protivnika u ligi tog tjedna, a kao prve zamjene protiv lakšeg protivnika. Ostale trenirce treba rotirati na način da barem jednom u te 3 utakmice igraju u početnoj petorci i jednom kao prva zamjena. Dakako, postav treniraca za treću utakmicu itekako ovisi o količini minuta koje su odigrali u prve dvije utakmice (odigrane minute provjeriti u tjednoj statistici).

Ukoliko nekom od treniraca pred treću utakmicu nedostaje samo 2 do 3 minute do 48, može ga se staviti kao drugu zamjenu. Kod treninga potencijalnog reprezentativca često će jedan od 2 preostala trenirca tjedan završiti sa velikim manjkom potrebnih minuta.

Prijateljske utakmice je najlakše dogovoriti sa igračima koji su online (države-odabrati državu-korisnika online:XX-ime momčadi). Postupak ponoviti nekoliko puta, te takav pristup gotovo garantira brzo dogovaranje prijateljske utakmice.

Da bi se neka vještina podigla za razinu, ponekad je potrebno određeni trening trenirati više tjedana, no to ne znači da trening nije imao efekta - samo se taj efekt još ne vidi.

It is not so important how high can someone jump, more important is who is the last one standing
This Post:
00
98398.5 in reply to 98398.4
Date: 06/23/2009 03:12:56
Overall Posts Rated:
13811381
3. Odabir standardne postave, forma i entuzijazam
(raspored utakmica - postavite momčad)

A) Standardna postava:
Nakon što se postave trenirci na njihove pozicije, potrebno je i ostale pozicije popuniti odgovarajućim igračima. Pri tome najviše pomaže gore navedena tablica važnosti vještina. Vrlo je vjerojatno da je nakon početnih otpuštanja i prodaje nepotrebnih igrača momčad nebalansirana. Svaka pozicija treba biti pokrivena sa barem 2 igrača. Ako to nije slučaj, potrebno je kupiti igrače koji nedostaju. Novac za kupovinu doći će od prodaje nepotrebnih igrača (ostatak nakon što se kupe trenirci koji nedostaju - oni imaju prioritet).

Nakon što se početna petorka i njihove zamjene popune, potrebno je označiti "Odaberi ovu kao standardnu postavu." i poslati odredbe. Potencijal igrača nikako ne utječe na njihovu izvedbu u igri, on je samo bitan s aspekta treninga!

B) Forma:
Kod biranja najjače postave treba imati na umu da pri važnim utakmicama još jedan parametar dolazi u obzir, a to je forma. Poželjno je formu održavati iznad nivoa "dobar". To će se postići mjenjanjem postave tako da nakon 3 utakmice u jednom tjednu svaki igrač (ne samo trenirci) ima barem 48 i ne više od 90 minuta (idealno je više od 55 i manje od 75 minuta). Nikada se nesmije gubiti tjedan treninga na momčadski trening forme! Forma se na početku svake sezone vraća na nivo "dobar".

C) Entuzijazam:
Svaka ekipa počinje sa entuzijazmom 5, te se on regulira postavkom stava prije svake utakmice. Ukoliko se igrači u nekoj utakmici više potrude (stav se postavi na "trgaona"), entuzijazam će se prepoloviti. Postavom stava na "laganicu", entuzijazam se diže za par razina ali se igrači puno manje trude na terenu, što se i očituje na rezultatu.

Entuzijazam uvelike utječe na izvedbu svih igrača. Slabija ekipa sa entuzijazmom 10 i stavom "normalan" (niti će se puno truditi niti će puštati) često će pobijediti puno jaču momčad također sa stavom "normalan" ali entuzijazmom 2.

4. Ekonomija, potencijal i transfer:

A) Ekonomija:
Novac koji stoji, propada. Sav novac treba ulagati u razne aspekte igre (igrače, osoblje, dvoranu...) i na taj način omogućiti brži razvoj kluba. Također treba paziti da se ne uđe u minus jer banka tada zaračunava visoke kamate.

B) Potencijal i transfer:
Svaki trenirac ima svoj potencijal koji će eventualno, sa pravilnim i upornim treningom, dostići. Ukoliko ga dostigne, dolazi do takozvanog "mekog ograničenja", što znači da će mu se trening osjetno usporiti (nikad se neće zaustaviti). Taj je trenutak za svakog igrača individualan i potrebno je nešto iskustva da ga se prepozna.

Nadalje, to je najbolji trenutak za prodaju trenirca (osim ako ionako nije prestar). Često je teško rastati se sa nekim igračima koje se dugo trenira te je velika greška koristiti argument "ako ga prodam, tko će mi igrati?". Bolje je igrača prodati, a zarađena sredstva uložiti u novog trenirca i/ili igrača kojeg se neće trenirati ali će ojačati pozicije koje se ne trenira.

5. Dvorana:

Dvoranu na početku ne treba proširivati već samo treba povećavati cijene karata ukoliko je neki od segmenata dvorane popunjen. Na taj će se način postupno dobiti osjećaj za cijene karata (potrebno je nekoliko mjeseci isprobavanja). Nakon toga, dvoranu treba postupno povećavati, jer je to dugoročno najbolje uložen novac.

6. Draft:

Na kraju svake sezone draftom se mogu dobiti vrlo korisni igrači (3 igrača sve skupa). Ukoliko se ulaže u draft, kada se pokažu rezultati drafta, lakše je izabrati bolje igrače. Niti jedan početnik nema dovoljno sredstava za ulaganje punog iznosa u draft tako da se preporuča ulaganje od 5 000kn (taj će se tjedan pratiti 1 igrač) do max 10 000kn tjedno (2 igrača). Ukoliko ste uvjereni da ćete sezonu završiti pri dnu tablice, možete se čak odvažiti i uložiti 20 000kn (3 igrača), jer niže rangirani klubovi imaju prednost pri izboru draftiranih igrača.

It is not so important how high can someone jump, more important is who is the last one standing
From: Bevzil
This Post:
00
98398.6 in reply to 98398.5
Date: 07/19/2010 15:30:38
Overall Posts Rated:
7474
Važno - pošto vidim da mnogi ne znaju za to, idealna tjedna minutaža igrača kreće se između 48-70 minuta...

Tako će forma igrača uvijek biti blizu maksimalne...

From: Bevzil

This Post:
00
98398.7 in reply to 98398.6
Date: 10/21/2010 18:48:54
Overall Posts Rated:
7474
Preneseno sa srpskog foruma, autor GM-Laimbeer:

VAZNO!!! Ukoliko se odlucite na trening SAMO JEDNE POZICIJE procitajte uputstvo koje sledi:

2. Trening

a) Koliko igrača trenirati
Formirati grupu od tri mlada igrača za trening (kao što je već bilo reči, najbolje je trenirati 18-ogodišnjake sa potencijalom 6+, naravno, što veći potencijal-to bolje).
Pri biranju igrača za trening, treba ignorisati njihovu "najbolju poziciju" i obazirati se samo na njihove veštine i visinu.

Primer:

Godine: 18
Visina: 183
Potencijal: 8

Jump Shot(Skok Sut): 6 Jump Range(Sut iz daljine): 4
Outside Def.(Spoljna odbrana): 7 Handling(Tehnika): 7
Driving(Prodornost): 2 Passing(Dodavanje): 7
Inside Shot(Sut iznutra): 5 Inside Def.(Unutrašnja odbrana): 7
Rebounding(Skok): 7 Shot Blocking(Blokiranje šuta): 6
Stamina(Izdržljivost): 6 Free Throw(slobodna bacanja): 4

Experience(iskustvo): 1


Igrač sa ovakvim rasporedom skilova bi mogao da se trenira i spolja i unutra, ali zbog visine bi bilo besmisleno trenirati ga unutra tako da moramo da se opredelimo za spoljašnji trening.

U slučaju nedostatka igrača za trening, trebalo bi na njhovu kupovinu utrošiti novac zarađen od prodaje jer su vam početna sredstva potrebna za dovođenje boljeg trenera da bi sve ovo imalo smisla. Najbolji odnos plata-kvalitet treninga je trener nivoa 5, a vi vidite koliko para imate na raspolaganju.


b) Odabir vrste treninga
(trening - Izaberite trening)

Svaka vrsta treninga unapređuje više veština igrača. Npr, ukoliko se trenira presing za P (PG), to znači da će svoje veštine povećati igrači za trening koji su te nedelje igrali na pozicijama Pleja(Poing Guard), i to najviše spoljnu odbranu, te ponešto unutrašnju odbranu, Tehnika i Prodornost.

Kompletna Tabela Spoljašnjih treninga:

Presing
(1) Spoljna odbrana
(2) Unutrašnja odbrana, Tehnika i Prodornost

Jedan na jedan
(1) Prodornost, te neznatno sporije, Tehnika
(2) Skok-šut, a ukoliko se trenira krilo i krilni centar, šut iznutra

Spoljašnji šut
(1) Šut iz daljine
(2) Skok-šut
(3) Tehnika i Prodornost

Skok-šut
(1) Skok-šut
(2) Šut iz daljine
(3) Tehnika i Prodornost ako se treniraju plej i bek, šut iznutra ako se treniraju krilo i krilni centar

Tehnika
(1) Tehnika, te neznatno sporije, Prodornost
(2) Spoljna odbrana

Dodavanje
(1) Dodavanje
(2) Tehnika i Prodornost

Blokiranje šuta
(1) Blokiranje
(2) Unutrašnja odbrana i skok

Unutrašnja odbrana
(1) Unutrašnja odbrana
(2) Blokiranje, šut iznutra i Prodornost

Skok
(1) Skok
(2) Unutrašnja odbrana i šut iznutra

Šut iznutra
(1) Šut iznutra
(2) Unutrašnja odbrana i skok-šut

Dakle važno je da znate da što manje pozicija trenirate, igrači će brže da vam napreduju tako da, pošto neki od ovih treninga ne mogu da se treniraju na jednoj poziciji, onda taj trening trenirate na dve pozicije.

Pošto je potrebno da igrač odigra 48 minuta da bi dobio trening, a vi treba da trenirate tri igrača i pritom imate tri utakmice, prostom matematikom dolazite do zaključka da je potrebno da vam igrači koje želite odigraju po jednu celu utakmicu na trening poziciji.

Ovde ćete naći uputstvo kako da to izvedete:
http://www.4shared.com/document/FYS3KfFt/uputstvo_za_tren...

Zbog preglednosti, tabele sa skilovima za određene pozicije kao i skilove koje povećavate određenim treningom, možete da skinete sledeći fajl:
http://www.4shared.com/document/syvOIs7I/Buzzerbeater_Hel...



From: Bevzil

This Post:
00
98398.8 in reply to 98398.7
Date: 10/21/2010 18:49:56
Overall Posts Rated:
7474
3. Odabir standardne postave, forma i entuzijazam
(raspored mečeva – namesti postavu)

a) Standardna postava:
Nakon što se postave igrači za trening na njihove pozicije, potrebno je i ostale pozicije popuniti odgovarajućim igračima. Pri tome najviše pomaže gore navedena Tabela važnosti veština. Vrlo je verovatno da je nakon početnih otpuštanja i prodaje nepotrebnih igrača ekipa nebalansirana. Svaka pozicija treba biti pokrivena sa barem 2 igrača. Ako to nije slučaj, potrebno je kupiti igrače koji nedostaju. Novac za kupovinu doći će od prodaje nepotrebnih igrača (ostatak nakon što se kupe igrači za trening koji nedostaju - oni imaju prioritet).

Nakon što se početna petorka i njihove zamene popune, potrebno je označiti "Namesti ovo kao standardnu postavu." i poslati postavke. Potencijal igrača nikako ne utiče na njihovu igru, on je samo bitan sa aspekta treninga!

b) Forma:
Kod biranja najjače postave treba imati na umu da pri važnim utakmicama još jedan parametar dolazi u obzir, a to je forma. Poželjno je formu održavati iznad nivoa "prosečan". To će se postići menjanjem postave tako da nakon 3 utakmice u jednoj nedelji svaki igrač (ne samo igrači za trening) ima barem 48 i ne više od 90 minuta (idealno je više od 48 i manje od 75 minuta). Nikada se ne sme gubiti nedelje treninga na timski trening forme!

Forma se na početku svake sezone vraća na nivo "prosečan".

c) Entuzijazam:
Svaka ekipa počinje sa entuzijazmom 5, pa se on reguliše postavkom zalaganja na svakoj utakmici. Ukoliko se igrači u nekoj utakmici više trude (zalaganje se postavi na "Meč sezone"), entuzijazam će se prepoloviti. Postavom stava na “Opušteno”, entuzijazam se diže za par nivoa ali se igrači puno manje trude na terenu, što se i odražava na rezultat.

Entuzijazam uveliko utiče na prikazanu igru svih igrača. Slabija ekipa sa entuzijazmom 10 i zalaganjem "normalan" (niti će se puno truditi niti će puštati) često će pobediti puno jaču ekipu takođe sa zalaganjem "normalan" ali entuzijazmom 2.

4. Ekonomija, potencijal i transfer:

a) Ekonomija:
Novac koji stoji, propada. Sav novac treba ulagati u razne aspekte igre (igrače, osoblje, halu...) i na taj način omogućiti brži razvoj kluba. Takođe treba paziti da se ne uđe u minus. Banka tada zaračunava visoke kamate, a to je najgori način za trošenje novca.

b) Potencijal i transfer:
Svaki igrač za trening ima svoj potencijal koji će eventualno, sa pravilnim i upornim treningom, dostići. Ukoliko ga dostigne, dolazi do takozvanog "mekog ograničenja", što znači da će mu se trening osetno usporiti (nikad se neće zaustaviti). Taj je trenutak za svakog igrača individualan i potrebno je iskustvo da bi se taj trenutak prepoznao.

Nadalje, to je najbolji trenutak za prodaju igrača za trening (osim ako igrač za trening ionako nije prestar). Često je teško rastati se sa nekim igračima koji se dugo trenira pa je velika greška koristiti argument "ako ga prodam, ko će mi igrati?". Bolje je igrača prodati, a zarađena sredstva uložiti u novog igrača za trening i/ili igrača koji se neće trenirati ali će ojačati pozicije koje se ne treniraju.

5. Arena (hala):
Halu na početku ne treba proširivati već samo treba povećavati cene karata ukoliko je neki od segmenata hale popunjen. Na taj će se način postepeno dobiti osećaj za cene karata (potrebno je nekoliko meseci isprobavanja). Nakon toga, halu treba postepeno povećavati, jer je to dugoročno najbolje uložen novac.

6. Draft:
Na kraju svake sezone draftom se mogu dobiti vrlo korisni igrači (3 igrača ukupno). Ukoliko se ulaže u draft, kada se pokažu rezultati drafta, lakše je izabrati bolje igrače. Nijedan početnik nema dovoljno sredstava za ulaganje punog iznosa u draft tako da se preporučuje ulaganje od 5 000$ (te će se nedelje pratiti 1 igrač) do max 10 000$ nedeljno (2 igrača).