BuzzerBeater Forums

BB Poland > czik cziak on de najt, akt czwarty

czik cziak on de najt, akt czwarty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
150877.257 in reply to 150877.256
Date: 8/6/2010 3:42:52 AM
Overall Posts Rated:
773773
pisz膮c o tym psedoprodukcie mia艂em na my艣li zap艂acenie przez Canal Plus kwoty 120 mln z艂 za sezon za rozgrywki ligowe .

Tam wiecej ni偶 3 meczy na sezon na europejskim poziomie to nie ma . No ju偶 jaki jest poziom tego dziadostwa to niech 艣wiadcz膮 wyniki w pucharach nie tylko w tym sezonie ale na przestrzeni ilu艣 ostatnich lat . W tym sezonie "pucharowym" to najbardziej rozbawi艂 mnie Ruch ( trzeci zesp贸艂 EKSTRAKLASY - pi臋kna nazwa ;-) ) gdzie graj膮 zawodowi zawodnicy remisuj膮c z amatorskim zespo艂em z Malty :-)) . Gdzie艣 czyta艂em ze gra艂 tam pracownik banku , prawnik . Faceci kt贸rzy na co dzie艅 normalnie chodz膮 do roboty .

Szkoda dawa膰 kas臋 na te wy偶elowane pseudo gwiazdy .

W tym wielkim bagnie kupowa艂o - sprzedawa艂o sie mecze od dobrych 30 lat . Drugie tyle chyba bedzie musia艂o up艂yn膮膰 aby cos drgn臋艂o .

Przypomnia艂y mi sie w艂asnie s艂owa pseudotrenera W贸jcika jak go wzieli do 艢witu Nowy Dw贸r aby uratowa艂 pierwsz膮 lig臋 : Tu nie ma co trenowa膰 tu trzeba dzwoni膰 :-)))

From: Hawkeyed

To: Jax
This Post:
00
150877.258 in reply to 150877.257
Date: 8/6/2010 4:13:04 AM
Overall Posts Rated:
7474
W tym sezonie "pucharowym" to najbardziej rozbawi艂 mnie Ruch ( trzeci zesp贸艂 EKSTRAKLASY - pi臋kna nazwa ;-) ) gdzie graj膮 zawodowi zawodnicy remisuj膮c z amatorskim zespo艂em z Malty :-)) . Gdzie艣 czyta艂em ze gra艂 tam pracownik banku , prawnik . Faceci kt贸rzy na co dzie艅 normalnie chodz膮 do roboty .

A naj艣mieszniejsze w tym wszystkim jest to, 偶e to w艂a艣nie ten Ruch Chorz贸w zdoby艂 najwi臋cej punkt贸w (ze wszystkich naszych "eksportowych" klub贸w) do rankingu UEFA w tym sezonie "pucharowym" ;))

Jaka pi臋kna katastrofa.

Last edited by Hawkeyed at 8/6/2010 4:25:22 AM

This Post:
00
150877.259 in reply to 150877.258
Date: 8/6/2010 1:31:17 PM
Overall Posts Rated:
2020
Patrz膮c na polsk膮 lig臋 albo reprezentacj臋 to widz臋 tylko 11 wy偶elowanych ciot, kt贸rzy wi臋cej czasu po艣wi臋caj膮 wymodelowaniu w艂os贸w ni偶 treningowi :| Kiedy艣 gra艂em w pi艂k臋 i j膮 ogl膮da艂em, potem zrozumia艂em 偶e je艣li nie masz znajomo艣ci to nie pograsz, tylko pogra ten kt贸rego stary stawia piwko trenerowi albo mo偶e za艂atwi膰 transport na mecz, a nie wa偶ne jest to jak grasz. Taka jest Polska...

This Post:
00
150877.260 in reply to 150877.259
Date: 8/6/2010 2:46:28 PM
Overall Posts Rated:
2121
Bez przesady z tymi na偶elowanymi. To ju偶 s膮 czyste stereotypy. Je艣li chodzi o t膮 sytuacj臋, kt贸r膮 opisuje R-Allen to chyba m贸wisz o jakich艣 okr臋g贸wkach co najwy偶ej, albo amatorskich ligach bo takie sytuacje nie maj膮 miejsca na normalnych szczeblach rozgrywek. Nawet je艣li nie zawsze graj膮 najlepsi z dost臋pnych to nie jest to spowodowane takimi b艂ahymi powodami. Je艣li chodzi o sam膮 polsk膮 pi艂k臋 to nie ma co si臋 dziwi膰 jaki mamy poziom skoro z treningiem jeste艣my dalej "za murzynami". Na obiekty treningowe i szkolenie m艂odych s膮 potrzebne du偶e nak艂ady finansowe - zar贸wno klub贸w jak i samego PZPN'u, bez tego polska pi艂ka b臋dzie dalej prezentowa膰 ten mierny poziom przez najbli偶sze kilkana艣cie lat. Przy obecnym systemie i nak艂adach mamy takich zawodnik贸w jakich mamy.

Inna sprawa to mentalno艣膰 wielu m艂odych kopaczy, (bo jak zauwa偶yli艣cie pi艂karzami ich nazwa膰 nie mo偶na) kt贸rym sod贸wka bardzo szybko uderza do g艂贸wki i zamiast jeszcze bardziej trenowa膰 i skupia膰 si臋 praktycznie tylko na pi艂ce, to si臋 tacy lansuj膮 po klubach (oczywi艣cie nie tych pi艂karskich). Ale sami im taki los zgotowali艣my czyni膮c z pi艂karzy p贸艂bog贸w i wielbi膮c ten sport kt贸ry ma tyle mankament贸w, a w kt贸rym stosunkowo ma艂o si臋 dzieje.

Kolejna sprawa to europejskie puchary w naszym wykonaniu. Mamy pi艂karzy jakich mamy, ale wbrew pozorom wielu z nich prezentuje europejski poziom ( nie m贸wi臋, 偶e bardzo solidny - ale jednak europejski). Niestety, wi臋kszo艣膰 polskich klub贸w -bardziej prezes贸w, skupia si臋 tylko na robieniu biznesu sprzedaj膮c co lepszych zawodnik贸w do zagranicznych klub贸w za "psie" pieni膮dze (bo nawet 4 mln Euro to s膮 psie pieni膮dze w warunkach europejskich). Z tak膮 polityk膮 transferow膮, i obecnym szkoleniem krajowych zawodnik贸w mo偶emy zapomnie膰 o LM.

Sp贸jrzmy na takiego Lecha. Klub bardzo fajnie prowadzony - generuj膮cy spore zyski ( nie licz膮c zysk贸w z transfer贸w), posiadaj膮cy ca艂kiem 艂adnie rozwini臋ty scouting (np. na Ba艂kany) m臋czy si臋 z mistrzem Azerbejd偶anu, 偶eby odpa艣膰 przegrywaj膮c dwukrotnie ze Spart膮 Praga. Co najbardziej w tych spotkaniach rzuca si臋 w oczy? 呕enuj膮ca skuteczno艣膰 napastnik贸w. A dlaczego? Bo podstawowy napastnik klubu zosta艂 sprzedany tu偶 po zdobyciu mistrzostwa. Ta sama sytuacja by艂膮 w przypadku Wis艂y par臋 lat z rz臋du. Ja rozumiem 偶e Lewandowski, a wcze艣niej B艂aszczykowski, Niedzielan etc. mieli du偶e ambicje i nie chcieli ju偶 gra膰 w polskiej lidze, wi臋c sensowniej jest ich sprzeda偶 ni偶 偶eby odeszli za darmo po wype艂nieniu kontraktu, ale czy nie mo偶na na ich miejsce sprowadza膰 nawet nieco starszych ale solidnych europejskich zawodnik贸w? W ten spos贸b kiedy pojawia si臋 u nas talent - wyje偶d偶a za granice i klub jest ju偶 znacznie s艂abszy, na jego miejsce nie sprowadza nikogo konkretnego wi臋c nie ma mowy o awansie do LM. Prezesi wol膮 zarobi膰 4 mln Euro i straci膰 na poziomie gry ni偶 zostawi膰 lub wzmocni膰 sk艂ad 偶eby powalczy膰 o LM a co za tym idzie zarobi膰 wielk膮 jak na polskie realia kas臋 za sam awans (obliczono, 偶e za sam awans wliczaj膮c w to przychody z bilet贸w Lech zarobi艂by oko艂o 35 mln z艂otych). I niech mi kto艣 powie czy ta gra nie jest warta 艣wieczki? Ale nieee, my wolimy dalej liczy膰 na cud 偶e si臋 prze艣li藕niemy i jakim艣 cudem awansujemy.

Troch臋 pewnie pogmatwa艂em w mojej wypowiedzi, ale to jest tak obszerny temat do dyskusji, 偶e ci臋偶ko wszystko 艂adnie posk艂ada膰. Na ten moment polska pi艂ka to dno. Smutna to prawda...

This Post:
00
150877.261 in reply to 150877.260
Date: 8/6/2010 4:55:17 PM
Overall Posts Rated:
914914

Sp贸jrzmy na takiego Lecha. Klub bardzo fajnie prowadzony - generuj膮cy spore zyski ( nie licz膮c zysk贸w z transfer贸w), posiadaj膮cy ca艂kiem 艂adnie rozwini臋ty scouting (np. na Ba艂kany) m臋czy si臋 z mistrzem Azerbejd偶anu, 偶eby odpa艣膰 przegrywaj膮c dwukrotnie ze Spart膮 Praga. Co najbardziej w tych spotkaniach rzuca si臋 w oczy? 呕enuj膮ca skuteczno艣膰 napastnik贸w. A dlaczego? Bo podstawowy napastnik klubu zosta艂 sprzedany tu偶 po zdobyciu mistrzostwa. Ta sama sytuacja by艂膮 w przypadku Wis艂y par臋 lat z rz臋du. Ja rozumiem 偶e Lewandowski, a wcze艣niej B艂aszczykowski, Niedzielan etc. mieli du偶e ambicje i nie chcieli ju偶 gra膰 w polskiej lidze, wi臋c sensowniej jest ich sprzeda偶 ni偶 偶eby odeszli za darmo po wype艂nieniu kontraktu, ale czy nie mo偶na na ich miejsce sprowadza膰 nawet nieco starszych ale solidnych europejskich zawodnik贸w? W ten spos贸b kiedy pojawia si臋 u nas talent - wyje偶d偶a za granice i klub jest ju偶 znacznie s艂abszy, na jego miejsce nie sprowadza nikogo konkretnego wi臋c nie ma mowy o awansie do LM. Prezesi wol膮 zarobi膰 4 mln Euro i straci膰 na poziomie gry ni偶 zostawi膰 lub wzmocni膰 sk艂ad 偶eby powalczy膰 o LM a co za tym idzie zarobi膰 wielk膮 jak na polskie realia kas臋 za sam awans (obliczono, 偶e za sam awans wliczaj膮c w to przychody z bilet贸w Lech zarobi艂by oko艂o 35 mln z艂otych). I niech mi kto艣 powie czy ta gra nie jest warta 艣wieczki? Ale nieee, my wolimy dalej liczy膰 na cud 偶e si臋 prze艣li藕niemy i jakim艣 cudem awansujemy.

Troch臋 pewnie pogmatwa艂em w mojej wypowiedzi, ale to jest tak obszerny temat do dyskusji, 偶e ci臋偶ko wszystko 艂adnie posk艂ada膰. Na ten moment polska pi艂ka to dno. Smutna to prawda...

Dobrym scoutingiem nazywa si臋 pewn膮 znajomo艣膰 zagranicznego rynku. Skoro piszesz o dobrym scoutingu na Ba艂kanach to powiedz mi, czemu nie graj膮 w Lechu dobrzy Chorwaci, Srerbowie, Bulgarzy, S艂owe艅cy, czy Rumuni. Zreszt膮 jak mo偶na nazywa膰 polski zesp贸艂, 偶e ma dobry scouting, skoro nawet w kraju nie potrafi znale藕膰 perspektywicznego zawodnika? Trzeba zrozumie膰, 偶e Polska liga to poziom Azerbejd偶anu, Estonii, Bia艂oru艣, 艁otwa, Litwa. Nawet W臋grzy nas wyprzedzaj膮, bo w zesz艂ej edycji LM gra艂 zesp贸艂 z Budapesztu bodaj偶e. Jedyne co mnie dziwi to sumy jakie godz膮 si臋 wydawa膰 prezesi na taki poziom jaki prezentuj膮 aktualnie polskie zespo艂y.
Lucas w przypadku Lewandowskiego to by艂a dobra decyzja. Prawdopodobnie w lipcu '11 nie dostaliby podobnej oferty, powod贸w mo偶e byc wiele - s艂absza skuteczno艣膰, kontuzja itd. Ubieg艂y sezon mia艂 idealny, wi臋c sprzedali go za maksimum. Dziwi mnie jedynie kontrakt Peszki, zatrudnienie jakiego艣 Tschimbaby nawet nie potrafi臋 tego poprawnie napisa膰. Kontrakt z Wichniarkiem to synonim polskiej pi艂ki. 艢ci膮ganie nazwisk, a w zamian oczekuje si臋 widz贸w na trybunach i co raz to powa偶niejszych sponsor贸w na koszulkach.

This Post:
00
150877.262 in reply to 150877.261
Date: 8/6/2010 5:43:40 PM
Overall Posts Rated:
2121
Odno艣nie scoutingu:
M贸wi膮c 偶e w Lechu jest ca艂kiem dobrze rozwini臋ty mam na my艣li chocia偶by sprowadzenie Stilica, chodzi mi o samo 艣ledzenie tego rynku szczeg贸lnie pa艅stw pokroju Bo艣ni. Pytasz czemu nie graj膮 w Lechu dobrzy Chorwaci, Serbowie etc. Prosty pow贸d, w pa艅stwach takich jak (szczeg贸lnie) Chorwacja, Serbia jest ju偶 masa scout贸w z ligi angielskiej, hiszpa艅skiej, w艂oskiej czy niemieckiej. Kiedy znajd膮 jaki艣 talent tamtejszej pi艂ki to logiczne 偶e sprowadz膮 go do siebie, a sam zawodnik woli wybra膰 gre w tych ligach ni偶 w polskiej. Inna sprawa 偶e tamtejsze prawdziwe talenty pokroju Modrica, Krajncara etc. przechodz膮 ju偶 za grube miliony, wi臋c przy naszej polityce transferowej (czyt. kupujemy za marne grosze a chcemy mie膰 gwiazdy!) nie ma szans na prawdziwe talenty. Dlatego uwa偶am, 偶e zawodnicy pokroju Stilica w polskiej lidze to ju偶 s膮 odkrycia i talenty. A to 艣wiadczy dobrze o scoutingu Lecha. Fakt, w przypadku polskiego scoutingu nie mo偶emy raczej m贸wi膰 o wysokim poziomie w por贸wnaniu do zachodnich lig.

Jedyne co mnie dziwi to sumy jakie godz膮 si臋 wydawa膰 prezesi na taki poziom jaki prezentuj膮 aktualnie polskie zespo艂y.

Nie powinno Ci臋 to dziwi膰 bo kluby takie jak Wis艂a, Lech, dawny Groclin mimo tych du偶ych kwot zarobi艂y jeszcze znacznie wi臋cej. Tak na prawd臋 je艣li chcemy co艣 ruszy膰 w polskiej pi艂ce potrzebujemy jeszcze wi臋kszych sum wydawanych przez prezes贸w.

Lucas w przypadku Lewandowskiego to by艂a dobra decyzja. Prawdopodobnie w lipcu '11 nie dostaliby podobnej oferty, powod贸w mo偶e byc wiele - s艂absza skuteczno艣膰, kontuzja itd. Ubieg艂y sezon mia艂 idealny, wi臋c sprzedali go za maksimum.

Odno艣nie Lewego to ja nie twierdz臋 偶e 藕le zrobi艂. Dla niego jako pi艂karza i dla naszej reprezentacji podj膮艂 doskona艂膮 decyzj臋. Lewy aktualnie jest jednym z najbardziej perspektywicznych zawodnik贸w w naszym kraju i powinien si臋 rozwija膰 w jak najwi臋kszych klubach. Nie neguj臋 tego posuni臋cia je艣li chodzi o niego ale wed艂ug mnie klub na tym traci i to bardzo. Traci zawodnika bramkostrzelnego, zgranego z zespo艂em (a jest to bardzo wa偶ne w momencie kiedy eliminacje s膮 jeszcze przed pocz膮tkiem sezonu ligowego). I podkre艣lam 偶e nawet je艣li Lech postanowi艂 go sprzeda膰 to powinien ju偶 mie膰 na jego miejsce nast臋pce. Wichniarek to jest dla mnie 艣miech na sali, a jeszcze jak widz臋 jak si臋 z Lecha robi Arminie pod niego to ju偶 mnie "skurcz w 艂ydce chwyta". Niestety polskie kluby nie wydaja kasy na transfery pi艂karzy tyle ile trzeba. Podam prosty przyk艂ad, co prawda ma艂o realny z innych wzgl臋d贸w. Lech Dosta艂 4,5 ba艅ki za Lewego. Aktualnie Barca chce si臋 pozby膰 Hleba za 4 ba艅ki. Je艣li spojrzymy na jego umiejetnosci to by艂by megagwiazd膮 w naszej lidze. Ale 偶aden polski klub nigdy nie wyda takiej kasy nawet na takiego zawodnika... Inna sprawa 偶e w tym przypadku akurat sam zawodnik pewnie nie chcia艂by przechodzi膰, a i jego wymagania odno艣nie pensji ci臋偶ko by by艂o spe艂ni膰.

Wed艂ug mnie w tym 偶e nie sprowadzamy 偶adnych solidnych zawodnik贸w z zagranicy tkwi problem. Robimy tylko za wyl臋garnie co jaki艣 czas jakiego艣 talentu jak B艂aszczykowski czy Lewy. A sami sprowadzamy jakich艣 przeci臋tniak贸w z zagranicy kt贸rzy jak przychodzi co do czego nie potrafi膮 ogra膰 Azer贸w albo innych pa艅stewek.

This Post:
00
150877.264 in reply to 150877.263
Date: 8/7/2010 6:39:14 AM
Overall Posts Rated:
7474
A co w tym smutnego? Nie ma ludzi niezast膮pionych. Polskie kluby powinny to w艂a艣nie wykorzystywa膰 i sprzedawa膰 tych, kt贸rzy wypromowali si臋 w 艣miesznej polskiej lidze, gdzie rywalizacja jest 偶adna a swoj膮 warto艣膰 "udowodnili" w paru meczach w europejskich pucharach. Tylko, 偶e polskie kluby nie potrafi膮 szuka膰 takich zawodnik贸w. Wyj膮tki typu B艂aszczykowski, Lewandowski czy Marcelo to zdecydowanie za ma艂o.

This Post:
00
150877.265 in reply to 150877.264
Date: 8/7/2010 6:48:00 AM
Overall Posts Rated:
7474
A tak w og贸le to nie wiem czy widzieli艣cie np. to:
(http://www.youtube.com/watch?v=VSOkecp8ETc)

This Post:
00
150877.266 in reply to 150877.263
Date: 8/7/2010 6:51:30 AM
Overall Posts Rated:
2121
Do tego musimy si臋 przyzwyczai膰, 偶e je艣li pojawi si臋 u nas w lidze jaka艣 gwiazda to po jednym udanym sezonie max. dw贸ch tego zawodnika ju偶 u nas nie b臋dzie. Smutne, ale prawdziwe.

B艂臋dne my艣lenie.
To 偶e tak jest, nie oznacza, 偶e tak musi by膰. Ale do tego potrzeba zmian. Oczywi艣cie my jako kibice i tak mamy g贸*** do gadania. Nie mamy takiego potencja艂u w kasie jak Rosja, kt贸ra w艂a艣nie kas膮 kusi 艣wietnych zawodnik贸w. Ale kluby powinny stara膰 si臋 zatrzymywa膰 zawodnik贸w jak najd艂u偶ej si臋 da - czyli podpisywa膰 stosunkowo d艂ugie kontrakty w najbardziej perspektywicznymi zawodnikami. I nie mo偶e by膰 takiej sytuacji, 偶e po mistrzowskim sezonie, dru偶yna pozbywa si臋 swoich najwi臋kszych gwiazd. Niech zagraj膮 jeszcze kolejny sezon, je艣li awansuj膮 do LM to taki zawodnik ma szanse pokaza膰 si臋 ju偶 czo艂贸wce klub贸w europejskich i na bank na tym nie straci.

Uczepili艣cie si臋 tego Lewandowskiego jak rzep psiego ogona... Jest wiele innych przyk艂ad贸w os艂abiania naszych polskich klub贸w przed el.LM czy el. dawnego P.UEFA, teraz Ligi Europy.

Lewandowski by艂 tylko przyk艂adem, wcze艣niej podawa艂em Wis艂臋, ale normalne jest to 偶e ka偶dy polski klub preferuje identyczn膮 polityk臋 transferow膮. Z tym 偶e takie kluby jak Jaga to sa z g贸ry skazane na po偶arcie wi臋c czy by si臋 nie os艂abili czy nie to i tak daleko by nie zaszli.

This Post:
00
150877.267 in reply to 150877.266
Date: 8/7/2010 7:07:11 AM
Overall Posts Rated:
7474
je艣li awansuj膮 do LM to taki zawodnik ma szanse pokaza膰 si臋 ju偶 czo艂贸wce klub贸w europejskich i na bank na tym nie straci.

No nie wiem czy nie straci. W艂a艣nie mo偶e si臋 obna偶y膰 jak Matusiak w trudniejszej lidze ni偶 polska czy Niedzielan a nawet z sezonu na sezon coraz gorszy w Celticu 呕urawski. Je艣li rzeczywi艣cie jest wart tych pieni臋dzy na kt贸re si臋 go szacuje to nie straci. Jednak w przypadku zawodnik贸w z polskiej ligi jest wr臋cz odwrotnie.

Trener Borussi Jurgen Klopp powiedzia艂 ostatnio w wywiadzie, 偶e jak s艂yszy, 偶e Kuba B艂aszczykowski jest zadowolony z sezonu 2008/09 to go skr臋ca. Nie dziwi臋 si臋. To by艂o 2 lata temu ;)

Advertisement