Odno艣nie scoutingu:
M贸wi膮c 偶e w Lechu jest ca艂kiem dobrze rozwini臋ty mam na my艣li chocia偶by sprowadzenie Stilica, chodzi mi o samo 艣ledzenie tego rynku szczeg贸lnie pa艅stw pokroju Bo艣ni. Pytasz czemu nie graj膮 w Lechu dobrzy Chorwaci, Serbowie etc. Prosty pow贸d, w pa艅stwach takich jak (szczeg贸lnie) Chorwacja, Serbia jest ju偶 masa scout贸w z ligi angielskiej, hiszpa艅skiej, w艂oskiej czy niemieckiej. Kiedy znajd膮 jaki艣 talent tamtejszej pi艂ki to logiczne 偶e sprowadz膮 go do siebie, a sam zawodnik woli wybra膰 gre w tych ligach ni偶 w polskiej. Inna sprawa 偶e tamtejsze prawdziwe talenty pokroju Modrica, Krajncara etc. przechodz膮 ju偶 za grube miliony, wi臋c przy naszej polityce transferowej (czyt. kupujemy za marne grosze a chcemy mie膰 gwiazdy!) nie ma szans na prawdziwe talenty. Dlatego uwa偶am, 偶e zawodnicy pokroju Stilica w polskiej lidze to ju偶 s膮 odkrycia i talenty. A to 艣wiadczy dobrze o scoutingu Lecha. Fakt, w przypadku polskiego scoutingu nie mo偶emy raczej m贸wi膰 o wysokim poziomie w por贸wnaniu do zachodnich lig.
Jedyne co mnie dziwi to sumy jakie godz膮 si臋 wydawa膰 prezesi na taki poziom jaki prezentuj膮 aktualnie polskie zespo艂y.
Nie powinno Ci臋 to dziwi膰 bo kluby takie jak Wis艂a, Lech, dawny Groclin mimo tych du偶ych kwot zarobi艂y jeszcze znacznie wi臋cej. Tak na prawd臋 je艣li chcemy co艣 ruszy膰 w polskiej pi艂ce potrzebujemy jeszcze wi臋kszych sum wydawanych przez prezes贸w.
Lucas w przypadku Lewandowskiego to by艂a dobra decyzja. Prawdopodobnie w lipcu '11 nie dostaliby podobnej oferty, powod贸w mo偶e byc wiele - s艂absza skuteczno艣膰, kontuzja itd. Ubieg艂y sezon mia艂 idealny, wi臋c sprzedali go za maksimum.
Odno艣nie Lewego to ja nie twierdz臋 偶e 藕le zrobi艂. Dla niego jako pi艂karza i dla naszej reprezentacji podj膮艂 doskona艂膮 decyzj臋. Lewy aktualnie jest jednym z najbardziej perspektywicznych zawodnik贸w w naszym kraju i powinien si臋 rozwija膰 w jak najwi臋kszych klubach. Nie neguj臋 tego posuni臋cia je艣li chodzi o niego ale wed艂ug mnie klub na tym traci i to bardzo. Traci zawodnika bramkostrzelnego,
zgranego z zespo艂em (a jest to bardzo wa偶ne w momencie kiedy eliminacje s膮 jeszcze przed pocz膮tkiem sezonu ligowego). I podkre艣lam 偶e nawet je艣li Lech postanowi艂 go sprzeda膰 to powinien ju偶 mie膰 na jego miejsce nast臋pce. Wichniarek to jest dla mnie 艣miech na sali, a jeszcze jak widz臋 jak si臋 z Lecha robi Arminie pod niego to ju偶 mnie "skurcz w 艂ydce chwyta". Niestety polskie kluby nie wydaja kasy na transfery pi艂karzy tyle ile trzeba. Podam prosty przyk艂ad, co prawda ma艂o realny z innych wzgl臋d贸w. Lech Dosta艂 4,5 ba艅ki za Lewego. Aktualnie Barca chce si臋 pozby膰 Hleba za 4 ba艅ki. Je艣li spojrzymy na jego umiejetnosci to by艂by megagwiazd膮 w naszej lidze. Ale 偶aden polski klub nigdy nie wyda takiej kasy nawet na takiego zawodnika... Inna sprawa 偶e w tym przypadku akurat sam zawodnik pewnie nie chcia艂by przechodzi膰, a i jego wymagania odno艣nie pensji ci臋偶ko by by艂o spe艂ni膰.
Wed艂ug mnie w tym 偶e nie sprowadzamy 偶adnych solidnych zawodnik贸w z zagranicy tkwi problem. Robimy tylko za wyl臋garnie co jaki艣 czas jakiego艣 talentu jak B艂aszczykowski czy Lewy. A sami sprowadzamy jakich艣 przeci臋tniak贸w z zagranicy kt贸rzy jak przychodzi co do czego nie potrafi膮 ogra膰 Azer贸w albo innych pa艅stewek.