BuzzerBeater Forums

BB Poland > czik cziak on de najt, akt szósty

czik cziak on de najt, akt szósty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Mario

To: Jax
This Post:
00
189076.239 in reply to 189076.238
Date: 9/7/2011 10:07:39 AM
Overall Posts Rated:
605605
No i jak dla mnie wybiela się zawodnika po raz kolejny.

To teraz by wypadało powiedzieć, szkoda że na eurobaskecie nie ułożyliśmy sobie meczu z GB, bo ich wygrana nikomu nic nie dawała w tym meczu :) a jakby się nam podłożyli to my byśmy mieli awans do kolejnej rundy...

From: Lukasevic

This Post:
00
189076.240 in reply to 189076.238
Date: 9/7/2011 10:27:09 AM
Overall Posts Rated:
4848
Tylko tu chodzi o to, że on się na ten mecz składał, kasę z własnej kieszeni wyjął i opłacił Cracovię. :) Dzięki temu dostali premie za zajęcie 3 miejsca i awans do PUEFA.

http://www.90minut.pl/news/153/news1531204-Do-sadu-trafil...

http://www.90minut.pl/liga/0/liga1944.html

From: Jax

This Post:
22
189076.241 in reply to 189076.239
Date: 9/7/2011 10:46:36 AM
Overall Posts Rated:
773773
Uwierz mi nic nie staram sie wybielać potępiam zrobienie tak zwanej zrzuty przez zawodników zagłębia do której Piszczek sie dołożył ale kontekst całej sprawy jest moim zdaniem o wiele szerszy .

Powiedz co ma do powiedzenia 18-letni młody chłopak który przychodzi do druzyny ekstaraklasowej prosto z juniorów Gwarka Zabrze ? Nie dołożenie sie oznaczało by dla niego że byłby po za tą ekipą , tzw młody w drużynie piłkarskiej ma gówno do gadania rządzi starszyzna . Sam to Piszczek powiedział że zniszczyli by go i ja mu wierzę .

Następna sprawa to taka że publicznie powiedział o całej sprawie w dobrej wierze chcąc się oczyścić i poddać karze . Weźmy tez pod uwagę że to jest młody chłopak , czy przez jeden głupi błąd ma cierpieć pół roku ? Przecież nie on to wszystko organizował , na nim jedynie wymusili aby dał kasę . W momencie popełniania tego czynu nie był reprezentantem był w Zagłębiu zwykłym zawodnikiem jak każdy inny .

Po trzecie przecież PZPN to się ośmiesza tymi swoimi wyrokami . Co oni nie wiedza jak to wszystko kiedys funkcjonowało ???Wydają wyroki we własnych sprawach tak naprawdę . Przecież mieli w swoich szeregach niejakich Wita Żelazko ( który tez ma zarzuty ) a ten pan jako Przewodniczący kolegium sędziów mógł troche więcej meczy wydrukować ze swoimi kolegami w czerni niż młody 19 latek :)) ? Zapomnieli też że przecież wychowanek polskiej myśli szkoleniowej niejaki Janusz Wójcik po objęciu Świtu Nowy Dwór i przeprowadzeniu pierwszego treningu stwierdził : Tu nie ma co trenować tu trzeba dzwonić :))) . Nie oszukujmy się kiedyś w tym środowisku korupcja była na porządku dziennym to była 'normalność" . Sprzedawali - kupowali zawodnicy , sędziowie , obserwatorzy a nawet Prezesi klubów . Prokuratura jakby badała sprawy nie od 2004 roku tylko od 1994 to by do końca zycia panowie prokuratorzy mieli robotę :)) . Także robienie medialnej nagonki na jednego Piszczka jest dla mnie śmieszne po prostu . Zrobił chłopak błąd należy go ukarać ale bez jakiejś przesady , inni całe sezonu ustawiali i jakie kary ich spotykają ?

This Post:
00
189076.242 in reply to 189076.240
Date: 9/7/2011 10:55:39 AM
Overall Posts Rated:
773773
Skoro sie składał to meczu nie mógł sprzedać , jak juz to mógł go jedynie kupić ;-) . To gracze Cracovii sprzedali mecz , nie było by tematu jakby nie wzieli kasy i grali normalnie :)) .

This Post:
00
189076.243 in reply to 189076.241
Date: 9/7/2011 11:07:29 AM
Overall Posts Rated:
605605

To jak inni biorący udział w aferze zawodnicy zostali/będą ukarani to inna sprawa.

W 2006 to on miał już 21 lat i już był po wizycie w Berlinie i do Zagłębia trafił z wypożyczenia. Więc już miał więcej do powiedzenia niż jakis 18 latek. Druga sprawa. Prokuratora swego czasu dała szanse wszystkim na skruchę i kto przyszedł dobrowolnie mógł liczyć na bardzo łaskawe oko. Piszczek z tego nie skorzystał i zwlekał z wyjawieniem prawdy. Podkreślam że nie winie go za całe zło Polskiej piłki!
Ja natomiast nie chce widzieć w kadrze żadnego zawodnika który był kiedykolwiek winny kupowaniu/sprzedawaniu/ustawianiu meczy. Dlaczego? Bo nie mam żadnej gwarancji że w kadrze tego nie powtórzy.

Po trzecie przecież PZPN to się ośmiesza tymi swoimi wyrokami . Co oni nie wiedza jak to wszystko kiedys funkcjonowało ???Wydają wyroki we własnych sprawach tak naprawdę . Przecież mieli w swoich szeregach niejakich Wita Żelazko ( który tez ma zarzuty ) a ten pan jako Przewodniczący kolegium sędziów mógł troche więcej meczy wydrukować ze swoimi kolegami w czerni niż młody 19 latek :)) ? Zapomnieli też że przecież wychowanek polskiej myśli szkoleniowej niejaki Janusz Wójcik po objęciu Świtu Nowy Dwór i przeprowadzeniu pierwszego treningu stwierdził : Tu nie ma co trenować tu trzeba dzwonić :))) . Nie oszukujmy się kiedyś w tym środowisku korupcja była na porządku dziennym to była 'normalność" . Sprzedawali - kupowali zawodnicy , sędziowie , obserwatorzy a nawet Prezesi klubów . Prokuratura jakby badała sprawy nie od 2004 roku tylko od 1994 to by do końca zycia panowie prokuratorzy mieli robotę :)) . Także robienie medialnej nagonki na jednego Piszczka jest dla mnie śmieszne po prostu . Zrobił chłopak błąd należy go ukarać ale bez jakiejś przesady , inni całe sezonu ustawiali i jakie kary ich spotykają ?

Tu pełna zgoda, ale to temat na inną dyskusje.

This Post:
00
189076.244 in reply to 189076.243
Date: 9/7/2011 11:23:56 AM
Overall Posts Rated:
773773
Jakby mieli w naszej kadrze grać sami czyści to by musiały grać same młode kociaki typu Szczęsny , Lewandowski starsze pokolenie zawodników w 90 procentach ma cos na sumieniu całe szczęście z racji wieku odchodzą oni powoli w zapomnienie .

Jeżeli chcesz wiedzieć to i reprezentacja tez potrafiła mecz sprzedać :)) . Nie pamiętam który to był rok ale w którychś eliminacjach ze Szwedami u siebie chyba wynik był 0-2 czy 0-3 , na śląskim grali , selekcjonerem był Strejlau . Niby do dzisiaj jest cicho sza a i tak wszyscy wiedza jak było :)) .

To jaką karę dla Piszczka proponujesz ? 4 lata kamieniołomów za uralem i dożywotnia dyskwalifikacja w reprezentacji :)) ??

From: B.B.King

This Post:
00
189076.245 in reply to 189076.241
Date: 9/7/2011 11:31:27 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Dodać trzeba, że w tamtych czasach uczciwi mieli problem, takie bagno w całym systemie było.
Jak sędzia chciał gwizdać uczciwie, gdy mu obserwator delikatnie sugerował drukowanie, to potem dostawał niską notę, a w konsekwencji udupiana była jego kandydatura, gdyby np. chciał sędziować na wyższym szczeblu. I niszczono kariery uczciwym sędziom. Pewnie podobnie z zawodnikami. I co z tego, gdyby nawet się ktoś postawił. Wtedy dziesięciu pozostałych, którzy odpuścili lub kupili mecz, solidarnie by zrzucili winę na jedynego uczciwego. A niechby potem nawet założył sprawę w sądzie, to byłoby słowo przeciwko dziesięciu słowom ;-) A nawet jakby wygrał po 10-15 latach, to co mu z tego? Mając 30-35 lat byłby moralnym zwycięzcą. I tyrał w Biedronce w nagrodę za uczciwość.

A ja jeszcze pamiętam jak postawiono zarzuty jednemu z pierwszych sędziów. Nawet wywiadu z nim słuchałem. Ciężko mi powiedzieć czy był niewinny, ale dosyć wiarygodnie się bronił. I od tego czasu mam wrażenie, że pierwszym oskarżonym był uczciwy ;-) Bo te wszystkie Fryzjery, obserwatorzy zwalili winę na uczciwego ;-) Żeby przypadkiem na nich nie doniósł. Bo tak to zawsze potem mogli się bronić w ten sposób, że to tamten próbuje się bronić oczerniając innych ;-)

Z tym Piszczkiem to jest popisówka. Oczywiście jak najbardziej jestem za karaniem oszustów. Ale niech proporcje zostaną zachowane. A nie, że grube ryby, które robiły przewały na miliony, są bezkarne i śmieją się bezczelnie w innym twarz, a jakaś płotka, która ze strachu dała parę złotych dostaje surową karę. Normalnie jak ekranizacji Nędzników, gdzie bohater dostaje wyrok kilkudziesięciu lat za kradzież bochenka.

Last edited by B.B.King at 9/7/2011 11:35:05 AM

This Post:
00
189076.246 in reply to 189076.244
Date: 9/7/2011 11:41:03 AM
Overall Posts Rated:
605605
Chyba taka kara może go spotkać:
W przypadku przekupstwa w sporcie w grę wchodzą trzy kary dla piłkarzy. Finansowa, dyskwalifikacji na okres od 6 miesięcy do 10 lat [z polskich rozgrywek ligowych i reprezentacji narodowych] oraz dożywotniego wykluczenia ze struktur PZPN
Ja nie wydaje wyroku, są odpowiednie organy od tego.
Jednego jestem pewny całą sprawę można było załatwić szybciej i nie było by dyskusji nad niczym. Pamiętasz jak szybko Juventus z relegowali z ligi? W pół roku zamknęli sprawę a u nas się to wlecze jak smród po gaciach przez lata.
Prawo działa tylko wtedy kiedy jest świadomość nieuchronności kary.

Nie powinniśmy stosować podwójnej moralności. Skoro surowe kary (aczkolwiek w wymiarze klubowym) i ostracyzm środowiskowy dotknęły innych uczestników lubińskiej afery - m.in. Wojciecha Ł., Michała S., Grzegorza B. - to dlaczego dla Piszczka robić wyjątek? Bo akurat przyda nam się na Euro 2012?

This Post:
00
189076.247 in reply to 189076.217
Date: 9/7/2011 11:41:04 AM
Overall Posts Rated:
9494
Z resztą nie widzę w tym momencie obrońcy, który mógłby dać więcej reprezentacji niż Głowacki. Może jedynie Żewłakow...Jego bym nawet wolał od Głowackiego, bo lepiej potrafi wyprowadzić piłkę, ale jego Smuda już nie powoła:/

Ja wciąż liczę na Arboledę, takiego gościa nam brakuje w obronie!

Arboleda nas nie pomoże :] Dostał podwyżkę 550 tys. euro i udaje, że gra :)
Niech Smuda da tą babkę co biegała bez piłki machając cyckami :D.

This Post:
00
189076.248 in reply to 189076.245
Date: 9/7/2011 12:14:37 PM
Overall Posts Rated:
773773
Absolutnie się zgadzam z tym co tu napisałeś .

Mechanizmy korupcyjne w piłce były takie że nawet żebyś chciał to się człowiek nie był w stanie obronić . Chore to wszystko było .

This Post:
00
189076.249 in reply to 189076.246
Date: 9/7/2011 1:07:47 PM
Overall Posts Rated:
773773
Nie widzisz żadnych okoliczności łagodzących dla Piszczka ? To jest taki "ustawiacz" meczy ? Ci którzy brali w ustawieniu tego meczu od strony zagłębia udział to byli w tej branzy starzy wyjadacze , dobrze wiedzieli jak to sie robi :)) Młody Piszczek niewiele miał tam naprawdę do gadania .

Przecież zrobił ta zrzutę jeden jedyny raz i przyznał sie do tego publicznie chcąc posypać głowe popiołem . PZPN jak chce karać niech najpierw sam oczyści swoją stajnię Augiasza z " czarnych owiec " , bo przecież tylko jedna miała być :))

Advertisement