BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > NT Makedonija

NT Makedonija

Set priority
Show messages by
This Post:
00
149762.209 in reply to 149762.206
Date: 11/28/2011 6:39:10 PM
Overall Posts Rated:
1313
izvini bobane i se izvinuvam na site za mojata golema greska...Nema da se povtori ;)

This Post:
00
149762.210 in reply to 149762.209
Date: 11/29/2011 3:04:57 AM
Overall Posts Rated:
2020
Cestito reprezentacijata kr ja biduva vaka kako sto ja vodis Xsago imav mala kritika zaradi drustvoto na narodite vo koj ne stavija no cim Germacive padnaa mozeme da izdrzime uste tri natprevari za plasaman vo top 32 Napred Makedonijo

This Post:
00
149762.211 in reply to 149762.210
Date: 11/29/2011 8:13:02 AM
Hip Hop Macedonia
II.1
Overall Posts Rated:
7575
Xsago неможев ниту ја да глеам, ова што се дешава,... ТАКА ТРЕБА да се дешава :)
Честитки до тебе, одлично издвојувана победа, со оглед дека ги ИСПЛЕСКА! :D
Поздрав, продолжи вака :)

From: Xsago
This Post:
00
149762.212 in reply to 149762.211
Date: 12/12/2011 1:57:22 PM
Overall Posts Rated:
128128
Poraz na gostuvanjeto vo Srbija. Solidna partija na nasite decki koi sepak ne mozea da go izdrzat pritisokot na navivacite.

This Post:
00
149762.213 in reply to 149762.212
Date: 1/6/2012 11:46:36 AM
Overall Posts Rated:
128128
Na TL se naoga redovniot reprezentativen bek Gjorgji Chanov

http://www.buzzerbeater.com/player/9626612/overview.aspx

Se raboti za odlicen igrac, so relativno niska plata za ona sto go nudi a i cenata ne e losa. Pozelno e da go kupi nekoj koj planira da trenira izdrzlivost (ST) i slobodni frlanja (FT), a pritoa ke mu odrzuva i dobra forma.

This Post:
00
149762.214 in reply to 149762.213
Date: 1/25/2012 7:44:59 AM
Overall Posts Rated:
128128
Со оглед дека се ближи крајот на сезона 18 време е за овосезонскиот извештај за сениорската репрезентација. Како и минатата сезона извештајот го поделив во неколку дела:

- Очекувања
- Анализа на стратегијата
- Играчи
- Погед кон иднината

Ивештајот ќе го поделам во неколку поста.

1. Очекувања

Моите лични очекувања сезонава е конечно да се направи чекор напред со резултатите. Не бев задоволен со ранкингот и резултатите од минатата сезона и се надевав на подобрување оваа. За жал добивме ужасно тежок распоред кој значително ни ја отежна ситуацијата во обидот за пласман во топ 32 во утешниот турнир кој беше основна цела сезонава. На крај завршивме со скор 3-5 и 49 позиција од 86 репрезентации. Распоредот ни даде 2 селекции кои играчки беа послаби од нашата (Алжир и Кипар), 1 која беше на наше ниво (Венецуела) и 5 со посилни состави од нашиот (Литванија, Германија, Србија, Финска и Украина). За колку квалитетни селекции станува збор покажуваат нивните резултати сезонава 3 од нив стигнаа до топ8 на утешниот турнир, а 2 во момоентов се наоѓаат во полуфинале и имаат шанси да станат шампиони. Сезоната ја започнавме рангирани како 65 во ББ, а во моментов во пресрет на завршетокот на сезоната се наоѓаме на 62-та позиција што е подобрување за само 3 позиции (премалку во споредба со желбите).

This Post:
00
149762.215 in reply to 149762.214
Date: 1/25/2012 7:45:08 AM
Overall Posts Rated:
128128
2. Анализа на стратегијата

Ке одиме средба по средба.

Литванија - Прво коло, во гости, против многу силен состав. Се одлучивме за минимизирање на поразот и собирање на ентузијазам.
Алжир - Домашниот терен и инфериорниот но уникатен тим на Алжир даде шанса за мал експеримент со тактиката иако попатно собиравме ентузијазам. За жал доста лошо се покажа оваа тактика, што заради мотивираноста на противникот, што заради очигледно слабиот капацитет на составот за вакви тактики.
Германија - Увидовме шанса за победа против голем тим и го искористивме домашниот терен да ја совладаме. Можеби можеше да се победи и со штедење на ентузијазам откако ќе се погледне покасно средбата но сепак не ни беше до ризик дојдено и отидовме на Нормал по првпат сезонава.
Венецуела - Најболната средба во сезоната. Венецуела беше во одлична форма, во пресрет на средбата заради што се одлучивме да се оди на "посигурно" и Нормал залагање. За жал Венецуела неразјасниво ни одигра мотивирано на нивни терен што е смртоносна комбинација и против многу посилни тимови од нашиот. Зошто така одиграа уште не ми е јасно, буквално си ја уништија цела сезона со овој потег. Предадоа еден куп средби само за да не победат нас.
Србија - На гости против исклучително силната селекција на Србија решивме да се штедиме за продолжението на утешниот турнир бидејќи и онака не гледавме шанси за победа. На крај доживеаме релативно тесен пораз.
Финска - Многу силна селекција која моравме да ја победиме ако сакавме топ 32 пласман. Истовремено не смеевме да играме мотивирано бидејќи така немаше а може да ги победиме следните средби па се решивме за нормално залагање со рискантна тактика. На крај испадна катастрофа откако, како што кажа финскиот селектор тие исто така барале рискантна тактика со која ќе пробаат да победат штедејќи ентузијазам. Би рекол многу среќно испадна нивната тактика совршена, а нашата катастрофална. И нормално резултатот беше пораз.
Кипар - Заради опасноста Кипар да игра мотивирано, се решивме за малку посигурна варијанта и нормално залагање. Сомнежите се покажаа правилни но сепк извојувавме релативно сигурн победа.
Украина - Отидовме на се или ништо во последната средба иако бевме во гости и против доста силен состав. Резултатот сепак пораз.

This Post:
00
149762.216 in reply to 149762.215
Date: 1/25/2012 8:28:11 AM
Overall Posts Rated:
128128
3. Играчи

Формата сезонава на повеќето клучни играчи беше на задоволително ниво. Ognjankovski повторно не заигра заради повреда и слаба форма. Имавме проблеми и со формата на Foniqi во почетокот но тоа се среди. Исто така и Chanov и Pangov имаа повремени проблеми но се снајдовме.

За да може да се постигнуваат успешни резултати е пред се потребен добар состав. Потребни се околу 20 играчи од висока класа за успех. Ситуацијата со нашиот состав во моментов е следната:

играчи од светска класа: ниту еден (Foniqi е на граница)

играчи од висока класа: Cherepnalkovski, Miloshevski, Chanov, Manevski, Foniqi i Potera.

играчи кои се на пат кон висока класа: Lazov, Ignjatov

стабилни репрезентативци: Lazarov, Pangov, D.Vidinovski, Georgiev, (Ognjankovski)

поширок список (на раб на НТ):
- надворешни играчи: Zlatev, Chashule, Arnaudovski, Hazurov, Stefanovic, Kaniye
- внатрешни играчи: J.Vidinovski, Mumcu, Zyka, Zhupanoski, Mojsovski, Canolli, Sekulovski

Има доста млади играчи кои сеуште се развиваат кои имаат шанси еден ден да се најдат во репрезентацијата. Оние кои имаат реални шанси (а се над 21 година) се: Pandev, Veljanov, Isirov, Mijovski, Bonevski, Dzochkov, Damjanovski, Vlora, Cuflaj i Rizanov.

И нормално пак ќе повторам: ТРЕНИРАЈТЕ МАКЕДОНЦИ!!! Не мора само деца да се тренираат може и малку постари.

4. Поглед кон иднината

Сезонава ни покажа дека ризикот не секогаш се исплаќа, но и дека распоредот е од клучно значење за конечниот резултат. Потребна е и многу среќа. Во иднина мораме да се обидеме да создадеме доволна база на квалитетни играчи со кои ќе можеме да им парираме на посилните селекции. Целта мора да биде да се влезе во оној погорен дел на европски екипи со што барем теоретски ќе добиваме полесен распоред во иднина.

За крај мојот мандат како селектор наскоро завршува. Не сум одлучил дали да се кандидирам пак. Од една страна сум крајно разочаран од резултатите. Од друга страна сакам "одмазда".

Какви забелешки имате за моето "селекторување"? Што мислите дека може да се подобри? Сите коментари се добредојдени.

From: Trix

This Post:
00
149762.217 in reply to 149762.216
Date: 1/25/2012 10:54:02 AM
Overall Posts Rated:
00
Sto se odnesuva do mene odlicno si ja zavrshi rabotata, golemi utki vo strategiite bash i ne vidov... igracite gi znaesh, aktiven si i te ima na forumot (iako retko pishuvam, go citam).

A drugoto ne e do tebe. Za podobri rezultati treba:

1. Poveke Makedonci vo igrata.
2. Tie MK sto igraat da se nateraat/ubedat da vadat/treniraat domashni igraci.

Offtopic: Jas na primer mnogu bi sakal da vidam vo igrava da se donese pravilo kolku stransi igraci smeesh da igrash na edna utamica. Ne mora nishto drasticno, ali na primer da ne se poveke od pola. Ova ke im nashteti na MK klubovite sto igraat vo evropa ali ke im pomoogne na malite representacii.

This Post:
00
149762.218 in reply to 149762.217
Date: 1/25/2012 11:37:10 AM
Overall Posts Rated:
2727
Trixy, ova ne ti e Trophy Manager, ako ispadne taka igrava ke bide sranje kako sto poleka stanuva i Trophy, ako nie igrame so nase proizvodstvo pa togas Bobanot nema da e toa sto e, ne znam (da ne mi se naluti, stvarno vo momentot ne mozam da se potsetam), eden od nasive menadjeri igra samo so Makedonski igraci, i zs ne ja dostigne slavata na Bobanot, i za toa ne lupaj zeleni. Izvini nja ova moe reagiranje, ne sakam da te navredam, a i ne sakam da se nalutis, no razmisli prvo, pred da napises nesto na forumot.

This Post:
00
149762.219 in reply to 149762.218
Date: 1/25/2012 12:10:23 PM
Overall Posts Rated:
128128
Jas kompletno bi poddrzal takva inicijativa za limitiranje za brojot na stranci. I mnogu ste greska ako mislite deka na bobans toa bi mu pretstavuvalo nekoj osoben problem. Bobans gi ima del od najdobrite makedonski igraci vo negoviot tim.

Jas bev toj tim koj igrase so isklucivo makedonci do neodamna no morav barem malku da ja promenam taktikata zatoa sto ednostavno zasega nema dovolno kvalitetni igraci makedonci, a i tie sto se ne mozam site da gi kupam neli :). Vo momentov imam 3ca stranci no planiram povtorno toj broj da go namalam. Koga togas ke dokazam i deka samo so makedonci moze da se igra vo B3 :). Vetuvam!!!

Advertisement