BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > NT Makedonija

NT Makedonija

Set priority
Show messages by
From: AdiZero*

This Post:
00
149762.186 in reply to 149762.185
Date: 10/5/2011 5:15:59 PM
Overall Posts Rated:
00
Imam eden predolg ne znam kolku ke go prifatat :) kako vo I liga vo Makedonija sto e napraveno vo prvata petorka da ima po eden igrac od 18, 19 godini :) jas cekam nekoj podobar 18 ili 19 godisen da izleze na TL za da go kupam za treniranje :)

From: Xsago

This Post:
00
149762.187 in reply to 149762.186
Date: 10/5/2011 7:07:51 PM
Overall Posts Rated:
128128
Kazi mi samo kakov tip na igrac ti e potreben. Sto planiras da treniras bekovi ili centri? Za bekovi ti treba da gi igras igracite na plej, za centri na centar i da treniras edna pozicija. Mozam dokolku sakas da ti pronajdam igrac spored tvoite potrebi, ke ti kazam ako e na TL ili koga ke izleze na TL ako nekoj izleguva naskoro. Isto taka bi bilo zgodno i da mi kazes so kakvi sredstva raspolagas za da znam do koja suma mozes da odis.

Kontaktiraj me na BB-Mail.

This Post:
00
149762.188 in reply to 149762.187
Date: 10/23/2011 6:03:42 PM
Overall Posts Rated:
128128
Redoven igrac od reprezentacijata, vazen del od NT Makedonija naskoro ke odi na TL. Se raboti za Zbardhor Potera. Ako ima nekoj zainteresiran neka se javi kaj mene ili kaj gazata. Uslov e da ste spremni da mu ja odrzuvate formata na najvisoko mozno nivo.

This Post:
00
149762.189 in reply to 149762.188
Date: 10/29/2011 1:35:26 PM
Overall Posts Rated:
128128
Reprezentativcite Zbardhor Potera, Erin Zyka i Muammer Mumcu na TL. Na TL ima i uste nekolku igraci od posirokiot spisok na NT koi mislam deka ne smeam da gi imenuvam (forumski pravila).

This Post:
11
149762.190 in reply to 149762.189
Date: 11/1/2011 1:00:30 PM
Overall Posts Rated:
128128
Дојде време и за извештајот на репрезентацијата на ББ Македонија во сезона 17. Овој извештај го поделив во неколку главни дела:
- Очекувања
- Анализа на стратегијата
- Играчи
- Поглед кон сезона 18
Извештајот заради опсежноста го поделив на неколку поста. Па да поченеме.

1. Очекувања
Во пресрет на оваа сезона очекувањата беа да се врати репрезентацијата на патеките од пред неколку сезони кога победувавме по 3 а еднаш и 4 натпревари во квалификациите. Системот на натпревари е таков што од ранкингот зависи во каква група ќе играме и нашиот стартен слаб ранкинг не ни даваше многу простор за да се надеваме на добра група. За жал добивме исклушително тешка група (Чешка, Холандија, Белгија, Грузија, Русија, Романија и Луксембург) во која имаше само еден изразит фаворит (за разлика од некои други групи), но сите останати селекции освен Луксембург беа доста посилни во однос на составот од нашата, што да бевме во било која друга група мислам дека немаше да биде случај. Резултатот на крај беше разочарувачки 2-5 со одлични победи над Холандија и Грузија, но и катастрофален пораз од Луксембург. До резултатот се стигна без да се обидам да договарам залагања со било која селекција, но имаше такви обиди во обратна насока. Според составот требаше да бидеме 7 од 8 тима, според амбициите 3ти, а на крај завршивме 6ти.

Last edited by Xsago at 11/1/2011 1:14:20 PM

This Post:
00
149762.191 in reply to 149762.190
Date: 11/1/2011 1:01:16 PM
Overall Posts Rated:
128128
2. Анализа на стратегијата
За најдобро да се долови стратегијата ќе одам средба по средба. Објаснувањата се многу кратки заради лимитираниот простор. Детална анализа на форум во текот на сезоната не е возможна, бидејќи и противниците ги читаат нашите форуми.
Холандија – Многу силен состав кој во средбата со нас влезе со релативно слаба форма на голем дел од репрезентативците. Очекувано беше да не потценат, а ние се надевавме дека во првите 4 средби (заради системот на игра прво послабите 4 по ранкинг вкрстуват со појаките 4, потоа обратно) ќе успееме да извлечеме една до две победи. Идејата беше да се оди на победа против една од двете па слабата форма на Холандија ни овозможи да победиме во средба со Normal vs TIE залагање.
Белгија – Од Белгија се очекуваше исто така потценување, но за разлика о нивните соседи тие не начекаа со одлична форма. Сепак решивме да се пробаме со Normal vs TIE заради фактот што третата среба ја игравме со Грузија која според целокупната анализа на составот беше на пат да има катастрофална форма и се надевавме на победа можеби и со TIE, а во четвртата средба немавме шанси со Чешка. Сепак оваа одлука се покажа погрешна бидејќи Белгијците и со погрешена тактика од нивна страна, пре се заради многу силната клупа лесно не победија.
Грузија – Против Грузија се надевавме на победа и најдобар старт во историјата. За жал Грузијците имаа подобра форма од очекувањата и едноставно не смеевме да ризикуваме и да играме TIE. Игравме Normal, заради опасноста грузијците да се испукаат против нас (што би била рационална одлука), иако претпоставував дека ќе се чуваат за Русија (од политички причини што се покажа како точно). Битно победивме.
Чешка – немаше што да бараме во средбата игравме опуштено во обид а го минимизираме поразот.
Романија – Ова беше клучен момент во квалификациите. Во тој момент 5 селекции беа во трка за втората позиција и пласман во топ12 односно на европското првенство. Чешка беше сигурна, Грузија и Луксмебург беа во аут. Ситуацијата беше таква што огромна беше веројатноста тим со 5-2 да биде 2. Ситуацијата за нас беше едноставна. Да се задоволиме со 3 победи (2 досегашни + Луксембург) и да пробаме а стигнеме до 4та во последната средба особено ако е Русија во добитна комбинација и пре таа средба или да одиме на 5 победи но со ризикот Луксембург да не добие. Одлуката беше да се оди на 5 победи бидејќи ова е ретка шанса, но не со CT против Романија кое сигурно ќе го искористеа Луксмебург, туку со Normal. За жал како што и стравувавме и Романија не не потцени и ни одигра Normal и бевме поразени.
Луксембург – За оваа средба нема што многу да се каже. Ние моравме да играме опуштено за да имаме било какви шанси со Русија, а Луксмебург собираше ентузијазам цели квалификации за оваа средба и се испука. На крај за малку загубивме. Катастрофален пораз.
Русија – Русија не не потцени и лесно не совлада. Се било попусто реално сме ги прецениле нашите можности.
Се на се реални шанси за 3 победи имавме но изгоревме во желбата да имаме повеќе, како и заради високите зацртани цели и амбиции кои се косеа со силината на групата.

Last edited by Xsago at 11/1/2011 1:04:40 PM

This Post:
00
149762.192 in reply to 149762.191
Date: 11/1/2011 1:02:04 PM
Overall Posts Rated:
128128
3. Играчи
Генерално формата на играчите сезонава беше задоволителна со неколку исклучоци. Ognjankovski воопшто не заигра заради катастрофалната форма, а Lazarov се приклучи дури при крајот. J. Vidinovski одигра малку но генерално беше неупотреблив. На раб на повик беа неколку репрезентативци кои заради моментални потреби и сплет на околности не беа повикани, но можеби ќе бидат повикани идната сезона, особено ако во меѓувреме напредуваат. Пред се тоа се: Mojsovski, Pangov, Lazov, Gurol, Arnaudovski, Stefanovic, Chashule, Nastev, Blazev и Nikolovski. Некои од нив веќе се планирани за идната сезона да понесат дел о товарот.
Ситуацијата во нашиот состав е таква што реално имаме 5 играчи спремни за да бидат во ротацијата на успешен NT состав и тоа: Cherepnalkovski, Miloshevski, Chanov, Foniqi и Potera. Нивото на овие играчи треба а биде минимум за репрезентативец, што значи треба да имаме барем 20 вакви а не 5.
Имаме и неколку корисни специјалисти: Veseli, J. Vidinovski, D.Vidinovski
Играчи кои се во постојан напредок и на пат да се приклучат кон големата 5торка: Manevski, Ignjatov
Стабилни репрезентативци: Mumcu, Zhupanoski, (Ognjankovski)
На раб на повикување/отповикување: Kaniye, Lazarov, Zyka, Georgiev
Има поголем број на млади или релативно млади играчи кои може да стигнат до NT ниво меѓутоа на сите нив им е потребно уште тренинг. Јас пак ќе порачам: тренирајте МАКЕДОНЦИ!!! За тренирање на репрезентативец се потребни барем 5-6 сезони редовен еднопозициски тренинг и потенцијал најмалку 8, а препорачливо 9 или повеќе. А верувајте ми се исплаќа да тренирате квалитетно и тоа македонци и за вашиот тим.
Од голема помош е фактот што добар дел од нашите репрезентативци во моментов за среќа се во македонски клубови кои им овозможуваат одржување на добра форма во текот на целата сезона. 8 форма е минимум во секоја недела за секој репрезентативец.

4. Поглед кон сезона 18
Идната сезона целта ќе биде да се поправи лошиот впечаток од оваа сезона. Амбициите повторно ќе бидат високи и тоа пласман во топ 32 на утешниот турнир. Нема да бие воопшто лесно, но да се надеваме на поволна ждрепка, бидејќи успесите во голема мера зависат од неа. Исто така ќе се интегрираат во тимот уште некои нови млади таленти кои полека стигнуваат до НТ ниво.
Во изработка е и база на играчи репрезентативци од сите селекции во BB. За ова пред се сакам да им се заблагодарам на bobans и dimac кои ја започнаа и ја водат оваа акција. Секој кој сака да помогне во оваа доста опсежна работа е добредојден.

Доколку имате прашања од било каков тип, слободно поставете ги ќе одговорам на сите.

Last edited by Xsago at 11/1/2011 1:06:53 PM

This Post:
00
149762.193 in reply to 149762.192
Date: 11/14/2011 11:20:23 AM
Overall Posts Rated:
203203
Со оглед дека играме на гости, добро се држиме во првото полувреме. Се надевам ќе успееме да најдеме решение го задржиме Varnelis или играчите кои му ја додаваат топката (многу отворени шутови за него по додавање од соиграч). Скокот е солиден и треба да продолжи да не служи. Нападот функционира.

Ајде Македонија!

This Post:
00
149762.194 in reply to 149762.192
Date: 11/14/2011 11:20:24 AM
Overall Posts Rated:
203203
Со оглед дека играме на гости, добро се држиме во првото полувреме. Се надевам ќе успееме да најдеме решение го задржиме Varnelis или играчите кои му ја додаваат топката (многу отворени шутови за него по додавање од соиграч). Скокот е солиден и треба да продолжи да не служи. Нападот функционира.

Ајде Македонија!

This Post:
00
149762.195 in reply to 149762.194
Date: 11/14/2011 1:29:47 PM
Overall Posts Rated:
128128
Dobro prvo poluvreme, slaba treta cetvrtina e epilogot na gostuvanjeto kaj Litvanija. Se na se realen ishod i spored ocekuvanjata. Litvanija sepak e dosta silna reprezentacija.

Ova nisto ne menuva vo planovite na nasata reprezentacija da odime na top 32 plasman. Se nadevame na dobra zdrepka bez koja takov plasman nema da bide vozmozen.

This Post:
00
149762.196 in reply to 149762.195
Date: 11/21/2011 9:34:53 AM
Overall Posts Rated:
128128
Vo 17 i 30 igrame so timot na Alzir. Odime na pobeda i povelete bodrete gi nasite reprezentativci vo bitkata so Alzircite. Poddrskata e potrebna i dobredojdena :)

Advertisement