Otvoren povik do menadzeri koi se zainteresirani za treniranje na makedonci.
Nasata reprezentacija se soocuva so seriozen nedostig na makedonci raspolozeni za seriozen i pravilen trening na makedonski igraci. Kako rezultat na seto toa stradaat nasite reprezentacii koi ednostavno ne mozat da im se sprotivstavat na protivnicite koi imaat bukvalno barem 10-15 kvalitetni igraci, dodeka nie sme ograniceni samo na 4-5. So takov sostav mozeme kolku sakame da taktizirame i da se nadmudruvame, ona sto e mozno da se postigne e mnogu limitirano.
So cel podobruvanje na plasmanot na nasite reprezentacii, kako i zgolemuvanje na vasite finansiski dobivki zaradi treniranje na makedonci preku prodazbata na dresovi, ve povikuvam site onie koi se spremni cela sezona da treniraat ednopoziciski trening 48min+ na dodelenata pozicija da mi se javat. Ima golem broj na makedonski igraci koi se pojavuvaat na TL, a toj broj uste poveke ke se zgolemi po draftot koj ne ocekuva za nekoja nedela. Jasno e deka za golemite talenti mora da se vlozi odredena suma na pocetokot za da se kupat, megjutoa seto toa i toa kako ke vi se isplati dolgorocno gledano.
Sekoj sto e zainteresiran, moze da napise na forumot ili da mi prati poraka so najava kakov tip na igrac saka/mu e potreben odnosno na koja pozicija e spremen da trenira (PG ili C, eventualno SG. SF i PF ne se vozmozni za ednopoziciski trening i se nepreporaclivi). Isto taka sakam da ve potsetam deka so dvo ili poveke poziciski trening podobruvanjeto na skillovite na treniranite igraci ke odi premnogu bavno i prakticno tie igraci vi se neupotreblivi ako imate povisoki ambicii vo svoite ligi.
P.S. Potsetuvanje, mozete da trenirate do 3 igraci nedelno po 48min na edna pozicija. Koga birate igrac gledajte ja visinata da e soodvetna na pozicijata koja ke ja trenirate pred direktno da gi gledate samite skillovi na igracite (niskite trenirajte gi kako bekovi, visokite kako centri).
pozdrav,
Xsago, NT menadzer na Makedonija
edit: Kako dodatok eve javno ke pofalam nekolku timovi koi pravilno treniraat odreden broj na svoi igraci (1 do 3) i koi pridonesuvaat ili vo idnina se ocekuva da pridonesat za reprezentaciite (Nt i U21) so momentalnoto treniranje. Potenciram momentalnoto, bidejki vo minatoto imalo i drugi koi pomagale so treningot.
Nekoi od onie koi se za pofalba se (izvinete na onie koi sum ve propustil, za ovie sum siguren...):
Gemidzii Veles,
dragonfly84,
KK Players,
Hip Hop Macedonia,
kavadarci,
Pelister Bitola,
born4pwnage,
internacionale,
vodno templars,
Tose Proevski,
BC MMC,
Ima i drugi koi treniraat Makedonci, megjutoa ne se redovni so ednopoziciskiot trening koj e klucen za soodveten razvoj. Vo sekoj slucaj toa e brojka od desetina timovi. Realno za dobar razvoj na reprezentacijata se potrebni barem 40tina tima, sto e 4 pati pogolem broj. Site reprezentacii vo BB se poveke i poveke zavisat na domasno trenirani igraci, site treniraat veke svoi igraci pa zatoa e tesko da se ocekuva deka pogolem pomos od igraci trenirani vo stranstvo. Najcesto onie koi zaminuvaat kaj stranci propagaat.
Last edited by Xsago at 10/5/2011 10:43:57 AM