Te liczby pochodziły akurat z pozycji Center. Ale pozycja PF drastycznie się nie różni.
Co do numerów 1 i 2. Gdyby byli w identycznej formie co kolejne numery, to ciągle będą najlepszymi Centrami. A ranking oczywiście nie uwzględnia formy, kontaktu z właścicielem, perspektyw rozwoju, przewidywanej liczby minut (a co za tym idzie przyszłej formy), tylko czyste skille.
Wisniewski ma SS=100. Rakus i Luderitz trochę większą, ale przewaga jest w górnych skillach, a strata w dolnych. Mimo tego, że jestem fanem boków, to jednak jeden poziom więcej ID u centra stawiam wyżej niż jeden poziom DV + jeden poziom HN. Dlatego w identycznej formie, gdybym miał wybierać Centra pomiędzy JW oraz Luderitzem lub Rakusem (a pozycja PF byłaby obsadzona) to wybrałbym oczywiście JW.
Pozycja Hasana jest wysoka z tego powodu, że jednak inni podkoszowi są gorsi niż mogliby być. Albo maja SS porównywalną do Hasana (ale znowu gorszy dół i lepszą górę) - wtedy wybór jest oczywisty. Jest też grupa podkoszowych w stylu "silny SF/słaby PF". A więc z dołem na poziomie 11-12, w porywach 13, ale za to górą różowo/czerwono/pomarańczową. Jednak takie skille na dole to za mało nawet na klub. No i jest też grupka wymiataczy z nabitym dołem (oczywiście gorzej niż czołówka) i górą całą czarną.
I dlatego efekt jest taki, że piąty jest młody Gurak (skille chyba znają wszyscy, więc spokojnie mogę powiedzieć, że ma SS7-10 trzecie w Polsce, a góra też już jest niezła). Na górze brakuje do Rakusa i Luderitza i dlatego jest za nimi, ale przed pozostałymi.
Perko jest szósty, mimo że górą nie zachwyca. SS ma porównywalne do Hasana, SS7-10 gorsze, SS1-6 lepsze, więc musi być niżej.